BRATSKA ZEZANCIJA

Kako je Riječanin postao srpski poduzetnik godine

25.02.2010 u 08:07

Bionic
Reading

Uglednu nagradu 'biznismen godine' koju svake godine dodijeljuje gospodarska komora Srbije u suradnji s Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, dobio je riječki poduzetnik Marko Grbac

Najveće je to priznanje koje jedan biznismen u Srbiji može dobiti osim uspjeha u svom poslu. Marko Grbac najbolji je primjer za to da se rad i upornost prepoznaju i cijene sve dok je čovjek dosljedan i siguran u svojim namjerama, piše na jednom srpskom portalu. Ako ukucate www.vestisrbija.com, shvatit ćete da je ovo dobra zezancija. Na toj stranici pozivaju sve da naprave novinarsku vijest u kojoj sespominje neki prijatelj imenom i prezimenom, odakle je i čime se bavi.

Brat prijavio brata

Budući da je Marko Grbac, koji je inače zaista uspješan riječkipoduzetnik, na toj web stranici postao biznismen godine, nazvali smoga. Javio se njegov mlađi brat Luka, koji nam je kroz smijeh rekao: 'Jasam ga prijavio na toj izmišljenoj stranici, čisto iz fore.'

Dodaje da se nada da nije previše iskrivio informacije, jer skromnabraća iz Rijeke, osim što se dobro zabavljaju ovom viješću, premamišljenju mnogih, zaslužuju pravu nagradu za poduzetnost.

Naime, prije dvije godine, nakon stjecanja diploma Ekonomskog fakultetai nekoliko pokušaja poslovnih poduhvata, koji nisu odgovarali njihovimambicijama, 32-godišnji Marko Grbac, inače osoba s visokim stupnjeminvaliditeta (kvadriplegičar) i njegov mlađi brat Luka, pokrenuli suposao u obiteljskoj kući na Kantridi.

Biznis s vodom

Svu svoju ušteđevinu i posuđeni novac od roditelja, oko 50 tisuća eura, uložili su u vlastitu tvrtku Hydrus (prema grčkom bogu svježe vode), a s ciljem pružanja više kvalitete života, koja se ostvaruje redovitom i većom konzumacijom savršeno čiste vode. Tvrtka, naime, iznajmljuje i prodaje istoimeni aparat za filtriranje vode, čije se temeljne vrijednosti vezuju za korištenje jeftine vode iz komunalnog sustava ili 'šterne', koja je nakon filtracije u praktičnom aparatu, potpuno čista i zdrava.

'Ideja dolazi iz višegodišnjeg bavljenja akvaristikom, gdje je uočeno da se ribice u akvariju brže i zdravije razvijaju, jer žive u vodi koja je filtrirana sustavom reverzibilne osmoze. Tako filtrirana voda iz komunalnog sustava oslobođena je svih negativnosti. Na tim osnovama tražili smo rješenje za poslovne prostore i domaćinstva', objašnjava Marko.

Nakon višemjesečnog proučavanja tehnoloških rješenja i potreba tržišta, braća Grbac ustanovila su da kod domaćih tvrtki postoji interes za kvalitetnom vodom na dohvat ruke.

Američka tehnologija

Rješenje su pronašli u američkoj tehnologiji koja se dugo razvijala za vojne potrebe, a zadnjih desetljeća koristi se i u komercijalne svrhe. Ovo rješenje smatra se najboljim mehaničkim sustavom filtracije vode. Proizvođač aparata za vodu pronađen je nakon više mjesečnog istraživanja tržišta proizvođača modernih sustava filtracije.

'U početku poslovanja pronalazak klijenata vezan je uz osobna poznanstva i kontakte, nakon čega su slijedili mnogi poslovni susreti', govori Luka te dodaje da danas šire svoje poslovanje u Hrvatskoj pomoću partnera, a daljini plan im je ponuditi Hydrus i klijentima u susjednim državama.