IDUĆI TJEDAN NA PANTOVČAKU

Prvi sastanak Josipovićevog ekonomskog tima

24.02.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Idući tjedan na Pantovčaku trebao bi se prvi put okupiti Savjet za gospodarstvo predsjednika Ive Josipovića. Tema sastanka će biti, kako neslužbeno saznajemo, budući način rada tog tijela čije je osnivanje izazvalo mnogo nervoze u kabinetu premijerke Jadranke Kosor

Točan datum okupljanja još nije preciziran jer, kako nam je rečeno, ovisit će o poslovnim obavezama članova Savjeta.

Koliko se sad zna, na čelu Josipovićevog tima trebao bi stajati Boris Cota, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i član Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), kojeg je predsjednik izabrao za svog posebnog savjetnika za gospodarstvo (volonterski posao). On još nije i službeno imenovan, između ostalog i zbog toga što se treba vidjeti kosi li se njegova uloga savjetnika s tim što je član Savjeta HNB-a.

Međutim, očekuje se da tu neće biti problema jer kako predsjednik u gospodarstvu nema nikakve izvršne ovlasti, Cotin angažman ne krši Zakon o HNB-u koji zabranjuje članovima Savjeta da budu u nekom od službenih tijela Vlade.

Boris Cota

Cotina riječ u Josipovićevom gospodarskoj ekipi trebala bi biti prva i zadnja i on bi trebao biti glavni kreator njegove ekonomske politike.

'Članovi Savjeta neće smjeti govoriti o važnim gospodarskim temama i iznositi to kao mišljenje čitavog Savjeta bez suglasnosti Ureda predsjednika. Za sve ostalo trebat će jasno istaknuti da govore u svoje ime. Ako tako ne budu funkcionirali, Savjet će izgubiti svoj smisao', kaže za tportal jedan od ljudi bliskih Josipoviću.

Na susretu idući tjedan članovi predsjednikovog gospodarskog tima trebali bi se dogovoriti hoće li se sastajati periodično ili prema potrebi. Kako se može čuti od pojedinih članova, oni su bliži tome da to bude jednom mjesečno.

Isto tako, pred Savjetom je usuglašavanje glavnih tema i okvira u kojem bi radili, a kako većina njih dolazi iz svijeta biznisa, može se očekivati da će inzistirati na temama na koje je i dosad upozoravalo čelništvo Hrvatske udruge poslodavaca. Od potrebe da se gospodarstvo oslobodi poreznih okova do traženja oštrijeg rezanja državne potrošnje i nove ekonomske politike.

'Čeka nas puno posla. Očekujem da će se tenzije oko Savjeta smiriti, a da će on raditi poštujući pravila ekonomske struke. Neki nam prebacuju da ćemo biti klub za diskusiju, i to u negativnom kontekstu. Kao da je razgovor loš. A samo tako se može doći do novih i svježih ideja', ističe jedan od članova Josipovićevog tima koji je želio ostati anoniman.