JOŠ JEDNA TEŠKA TURISTIČKA SEZONA

Investicije u hotelijerstvu manje za čak 20 posto!

23.02.2010 u 11:45

Bionic
Reading

'Čeka nas još jedna teška i neizvjesna godina', kazao je ministar turizma Damir Bajs nakon sastanka s predstavnicima hotelijera i ministrom financija Ivanom Šukerom, koji su se složili s njegovom procjenom

Ministar Bajs istaknuo je da su prioriteti za ovu sezonu jednaki kao iza prošlu: vratiti domaće goste i zadržati dva posto udjela naeuropskom turističkom tržištu.

'Ove godine, Ministarstvo turizmauložilo je 30 milijuna kuna u promidžbu hrvatskog turizma u inozemstvu',kazao je Bajs.

Posebno osjetljiv sektor turizma su hotelijeri, koji su prošloj godini bili pod najvećim pritiskom zbog gospodarske krize. No čini se da će za njih predstojeća sezona biti još i teža. Dok su prošle godine investicije u hotelijerstvu iznosile više od četiri milijarde kuna, ove godine taj će iznos biti 20 posto niži, potvrdio je to predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristijan Šustar

Šuker je na sastanku hotelijerima predstavio nove Vladine mjere kreditiranja. Kazao je kako su hotelijeri zainteresirani i za A i B model sufinanciranja Šustar je kazao da za sada nema podatke koliko će hotelijera sudjelovati na aukcijama za kredite i kreditna jamstva države, no vjeruje da će odaziv biti velik, posebno za model A.

Na sastanku sa Šukerom predstavnici hotelijera razgovarali su i o smanjenju stope PDV-a, no od toga zasad neće biti ništa. 'U ovom trenutku, s obzirom na situaciju, nismo u mogućnosti sniziti stopu PDV-a', kazao je ministar Šuker. No apelirao je na jedinice lokalne samouprave da smanje komunalne doprinose da bi u što većem broju privukli investitore.

Ministri Bajs i Šuker s predstavnicima hotelijera