AGONIJA INDUSTROGRADNJE

'Galinca ne zanima građevinska aktivnost'

22.02.2010 u 16:13

Bionic
Reading

'Rukovodstvo i vlasnici Industrogradnje nisu zainteresirani za građevinsku aktivnost. Da jesu, ne bi se rješavali ljudi, voznog parka i strojeva', istaknuo je Mirko Štorga, predsjednik Sindikata graditeljstva na skupu radnika Industrogradnje na kojem se raspravljalo o industrijskim akcijama zbog neisplate plaća i drugih materijalnih potraživanja te zbog nepoštivanja zakona o radu i kolektivnog ugovora

'U vrijeme dolaska novog vlasnika 2006. Industrogradnja je zapošljavala preko 1.500 ljudi, a krajem 2009. u grupi je ostalo još 600 radnika', rekao je Štorga, dodajući da je zadnja plaća isplaćena za rujan. Ukupna dugovanja za plaće iznose više od sedam milijuna kuna, a dodaju li se tome dugovanja za materijalna prava, dug tvrtke zaposlenima doseže 11,8 milijuna kuna.

Budući da se na skup odazvalo samo 104 radnika od 470 pozvanih, nije došlo do dogovora o organiziranju štrajka. Štorga je samo konstatirao da sindikat zadržava pravo na štrajk te najavio da će zatražiti od tvrtki iz sektora građevinarstva da organiziraju štrajk potpore Industrogradnji.

Ivan Kovačević, sindikalni povjerenik u Industrogradnji izvijestio je da trenutačno u Industrogradnji radi samo 15 do 20 posto zaposlenih, a ostali su na čekanju. 'Aktivno je samo gradilište u Puli', rekao je Kovačević, ističući da postupak mirenja s poslodavcem održan krajem siječnja nije uspio te da postoje temelji za industrijsku akciju.

Predstavnici sindikata optužili su upravu da svjesno gura u stečajeve tvrtke koje nisu u sastavu matice kako bi se riješili zaposlenih. Prema njihovim tvrdnjama, u tim tvrtkama koje su izdvojene iz Industrogradnje ostali su samo radnici, a imovina je prebačena u maticu.

Tako je krajem prošle godine u stečaj otišla tvornica stolarije Izoind, a početkom veljače otvoren je stečaj nad Operativom Zapad iz Donje Lomnice.