SUSRET POPIJAČA I HONIGA

Potpisan hrvatsko-mađarski energetski sporazum

17.02.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i mađarski ministar transporta, telekomunikacija i energetike Péter Hónig potpisali su u Budimpešti u ime hrvatske i mađarske vlade sporazum u vezi s građenjem, korištenjem, održavanjem, rekonstrukcijom i otklanjanjem pogonskih smetnji električnih dalekovoda koji prelaze preko zajedničke državne granice

Ovaj Sporazum omogućit će završetak izgradnje 2x400 KV dalekovoda Ernestinovo - Pečuh. Sporazum će također doprinijeti međudržavnoj suradnji na pitanjima sigurnosti opskrbe električnom energijom dvije zemlje, ali i regije. Sporazum je jedan u nizu koji će dvije zemlje potpisati.

U narednom razdoblju pripremit će se sporazum koji će omogućiti realizaciju projekata povezivanja plinskih sustava, odnosno sporazumi vezani uz naftovode i eksploataciju ugljikovodika na području hrvatsko-mađarske granice. Sporazumima će se omogućiti daljnje povezivanje i razvoj energetske infrastrukture dvije zemlje u cilju pouzdanije opskrbe energijom.

Tijekom današnjeg službenog posjeta Mađarskoj ministar Popijač na sastanku s mađarskim kolegom ministrom Péterom Hónigom razgovarao je o razvoju suradnje na području energetike jer postoji čitav niz energetskih projekta u kojima Hrvatska i Mađarska surađuju kao što su izgradnja dalekovoda Ernestinovo – Pečuh, realizacija projekata povezivanja plinskih sustava i završetak izgradnje plinovoda i drugi oblici suradnje usmjereni na povećanje opskrbom energijom dvije zemlje.