JURČIĆ O POTPORAMA ZA STANOVE

'Odnos premijerke prema biznisu je pasivan'

15.02.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić danas je rekao kako odluka vlade o subvencioniranju kupnje stanova neće imati nikakvog učinka na bruto domaći proizvod (BDP), jer je ta potrošnja već učinjena

Napominjući kako u Hrvatskoj postoji 10 do 12 tisuća izgrađenih stanova, Jurčić je u Uredu Predsjednika RH kazao da će ta odluka, vjerojatno ne značajno, pospješiti prodaju stanova te da se novčana sredstva prebace s obveze građevinskih poduzeća na kupce.

"Na taj način relaksira se odnos između građevinara i banaka, a banke će umjesto poduzeća zadužiti građane. To će samo biti promjena dužnika", odgovorio je Jurčić na novinarski upit o subvencioniranju kupnje stanova.

Na pitanje koliko je vlada Jadranke Kosor učinila za biznis, ocijenio je da je njen pristup biznisu do sada bio pasivan ili indirektan. "Dopustila je da se otvore procesi, da se poveća transparentnost, pogotovo što se tiče državnih institucija, nabavki, procedura i sl.", kazao je.

Istaknuo je kako sada slijedi glavni posao, a to je kako dizati hrvatsko gospodarstvo. Jurčić je rekao da Kosor sada ide s nekim parcijalnim mjerama kroz koje se ne može vidjeti što će biti strategija u narednom razdoblju, jer je Hrvatska "još uvijek u slobodnom padu".

Smatra kako još nema mjera, u prvom koraku za zaustavljanje tog "slobodnog pada" i u drugom koraku, kako Hrvatsku početi dizati.

"Ako te mjere ne budu donesene u prvom kvartalu, mi ove godine nećemo imati nulti rast, onda ćemo sasvim sigurno imati negativan rast", kazao je Jurčić.

Ekonomist Mladen Vedriš je, upitan o potrebi smanjenja parafiskalnih nameta poduzetnicima, rekao da to treba biti jedna uporišna točka, ali ne i jedina.

Hrvatski poduzetnici moraju dobiti 'daha' kako bi bili konkurentni sa svima onima koji su dobili određeni stupanj poticaja unutar svojih država, kazao je. Smatra da samo partnerstvo između poslodavaca, vlade i svijeta rada može dovesti do pomaka. "Svatko tu mora podnijeti svoj dio žrtve, ali žrtva mora imati smisla", kazao je Vedriš.