SLOVENSKI ANALITIČAR

'Bolje da Mercator kupi Agrokor nego fondovi'

15.02.2010 u 13:48

Bionic
Reading

Osnivač i vlasnik jedne od najjačih slovenskih brokerskih kuća Ilirika, Igor Štemberger, rekao je da ga je Agrokorova navodna ponuda za kupnju dionica Mercatora pozitivno iznenadila te da bi prodaja dionica Mercatora nekoj trgovačkoj kompaniji bila logičniji potez nego prodaja financijskim fondovima ili ponovno snažnije vraćanje države u vlasničku strukturu

"Čvrsto sam uvjeren da Mercatoru treba strateški kupac, dakle poduzeće iz iste, trgovačke branše - samo na taj način vidim pozitivne učinke i pravu sinergiju", rekao je Štemberger u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka.

Slovenski mediji ovih su dana neslužbeno prenijeli da je ponude poslalo više financijskih fondova, dok od trgovačkih kompanija navode samo da je ponudu poslao Agrokor te da je ponudio najvišu cijenu po dionici.

Početkom prošlog tjedna osam banaka koje imaju 36 posto dionica najveće slovenske trgovačke kompanije objavile su da su dobile osam ponuda iz kojih će kasnije sastaviti listu najpovoljnijih od kojih i se onda zatražile obvezujuće ponude, ali nisu navele niti ponuđače niti koliko je ponuđeno po dionici. Slovenski mediji neslužbeno su tada naveli da je najpovoljnija ponuda Agrokora, ali da nastavak postupka prodaje nije bez neizvjesnosti jer Nova ljubljanska banka (NLB) nije zadovoljna pristiglim ponudama.

Štemberger je kazao da ga je pozitivno iznenadila odluka Agrokora da konkurira za kupnju Mercatorovih dionica samostalno i transparentno, a ne preko financijskih investitora.

"Agrokor očito ima svoje razloge i instrumente kojima želi otvorenom komunikacijom uvjeriti protivnike njihova ulaska u Mercator da nemaju pravo", rekao je Štemberger, dodajući da se u Sloveniji do sada pretjerano naglašavao tzv. "nacionalni interes" protiv ulaska Mercatorovih konkurenata na slovensko tržište i da je o tome najčešće odlučivala politika.

Otkrivanje Agrokorove ponude, odnosno cijena ponuđena za dionicu Mercatora, mogla bi pomoći i da dođe do ponovnog oživljavanja trgovine na zamrloj i nelikvidnoj Ljubljanskoj burzi, ocijenio je Štemberger koji tvrdi da njegova kuća zbog sadašnjeg stanja na burzi samo 10 posto svog poslovanja obavlja u Sloveniji.

Budu li prodane Mercatorove dionice to će "svakako" pomoći da se na Ljubljansku burzu vrati likvidnost, no to ovisi i o cijeni transakcije, upozorio je Štemberger.

"Što cijena bude viša, više će biti optimizma. No, trebalo bi i nešto više poticaja burzi, odnosno više zanimanja investitora i za druga poduzeća u burzovnoj kotaciji", dodao je Štemberger.

On tvrdi da je slovensko burzovno tržište premalo razvijeno i premalo likvidno iako na poslovanje Ilirike, kako je priznao, djeluje i kriza, pa je sada tako u upravljanju njihovih uzajamnih fondova tri puta manje sredstava nego prije nekoliko godina.