HLADNI POGONI

Plin se isključuje tvornicama i trgovinama

12.01.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Zbog mjera štednje u opskrbi plinom sve veći broj industrijskih postrojenja ostaje bez pogonskog goriva, a sve više trgovačkih centara ostaje bez grijanja

U Udruzi trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) napominju kako je grijanje isključeno u trgovačkim centrima Mandi, Avenue Mall i City Centru One, dok je grijanje u King Crossu smanjeno te se razmišlja o prelasku na lož ulje.

U trgovačkom lancu Konzum kažu kako je plin isključen u većem broju njihovih malih i velikih prodavaonica, a tamo gdje je to moguće pokušava se alternativnim energentima zagrijati prostor. No, u Konzumu ističu da im to stvara velike poteškoće u poslovanju.

Trgovački lanac Metro Cash&Carry također je osigurao alternativni energent i grijanje nakon što su veleprodajni centri u zagrebačkom Jankomiru, Sesvetama i Osijeku početkom proteklog vikenda ostali bez plina kojim su se zagrijavali prodajne prostore. U međuvremenu je problem otklonjen i osiguran je alternativni energent pa je ponovno uključeno grijanje. Tako se osječki i jankomirski Metro Cash&Carry griju već od nedjelje, 11. siječnja, dok će grijanje u sesvetskom centru biti uključeno danas.

HEP Plin Osijek koji pokriva tri slavonske županije - Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku, od subote kada su stupili na snagu peti i šesti stupanj redukcije prirodnog plina, isključio je s plinske mreže 70-tak industrijskih postrojenja i trgovačkih lanaca od ukupno stotinjak koliko će biti obuhvaćeno tom mjerom danas i sutra. Za sada nisu obuhvaćeni ugostiteljski objekti, ali će i oni biti isključeni.

U Belišću navode kako zbog prestanka isporuke plina, koji im služi za proizvodnju papira i ambalaže, gube i nekoliko milijuna kuna prihoda dnevno, te se nadaju da će se situacija s plinom što prije normalizirati.

Trgovački lanci u Osijeku, poput Mercatora, Emezzete, Iperkopa, Peveca, koji su ostali bez plina otvorili su danas svoja vrata kupcima. U Pevecu primjerice koriste nekoliko plinskih 'topova' za zagrijavanje prostora.

Mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom, koje se provode na području Hrvatske, u Varaždinskoj se županiji primjenjuju na 500-tinjak industrijskih potrošača, saznaje se od Ivana Topolnjaka, direktora varaždinske tvrtke Termoplin koja plin distribuira u sve gradove Varaždinske županije te u još 18 općina.

Od početka proglašenja mjera one se primjenjuju na 500-tinjak industrijskih potrošača, što većih što manjih, i za sada nismo imali problema budući da nema većih kršenja tih mjera. Većina potrošača preorijentirala se na alternativne izvore energije, dok ostali koriste plin samo za održavanje funkcioniranja postrojenja, pojasnio je Topolnjak.