RAST OD 0,1 POSTO

U četvrtom kvartalu eurozona u stagnaciji

12.02.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Gospodarske aktivnosti u eurozoni u četvrtom su tromjesečju 2009. gotovo stagnirale u odnosu na tromjesečje ranije, zabilježivši rast u visini svega 0,1 posto, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata

Usporedbe radi, u trećem tromjesečju gospodarstvo eurozone poraslo je za 0,4 posto u odnosu na tromjesečje ranije, stoji nadalje u priopćenju Eurostata.

Na godišnjoj razini pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 16-članom bloku u zadnjem je tromjesečju značajnije usporio, i to na 2,1 posto, nakon 4,0-postotnog pada u trećem tromjesečju prema istom razdoblju godine ranije.

U čitavoj 2009., prema prvim procjenama statističkog ureda, BDP eurozone smanjen je za četiri posto

Što se tiče 27-člane EU, gospodarski rast u zadnjem je tromjesečju također usporio na 0,1 posto prema tromjesečju ranije. U odnosu pak na četvrto tromjesečje 2008. BDP je smanjen za 2,3 posto, nakon što je u trećem tromjesečju godišnja stopa pada iznosila 4,3 posto.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo EU-a smanjilo se za 4,1 posto, objavio je dalje Eurostat.

Među vodećim trgovinskim partnerima EU-a, Sjedinjene Države u četvrtom su tromjesečju zabilježile rast od 1,4 posto u odnosu na tromjesečje ranije. Prema istom razdoblju godine ranije američko gospodarstvo gotovo je stagniralo, uz stopu rasta od 0,1 posto.