INVESTIRANJE U PAMET

EBRD ulaže četiri milijuna eura u Geofoto

11.02.2010 u 16:10

Bionic
Reading

'Četiri milijuna eura nije velik novac. Mi znamo da ćemo od četiri napraviti 34 u tri godine', rekao je samouvjereno Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofota prilikom potpisivanja ugovora kojim Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulazi u vlasništvo vodeće europske tvrtke u domeni geodezije i geoinformatike

Geofoto grupa će dobivena sredstva upotrijebiti za realizaciju investicijskog plana u 2010. i 2011. godini koji predviđa snažniji proboj na tržište Europske unije. 'Porast potražnje za Geofotovim uslugama rezultirao je potrebom za kupnjom dodatne opreme te dodatnim ulaganjima u razvoj GIS tehnologije. Naše partnerstvo s najvećim financijskim investitorom u Hrvatskoj učvrstit će poziciju Geofota na regionalnom tržištu te ubrzati ulazak na tržište Europske unije', istaknuo je Biljecki.

Vrijednost tvrtke Geofoto bez nekretnina danas je 55 milijuna eura, a svojim ulaganjem EBRD dobiva vlasnički udjel od 9,6 posto. Do 2012. bi vlasnički udjel EBRD-a, kroz rast kompanije, trebao pasti na 6,5 posto, rekao je Biljecki.

'Geofoto je primjer uspješne kompanije koja je inovativnost i znanje pretočila u uspješnu poslovnu strategiju', izjavio je ispred EBRD-a Matteo Patrone. Kupnjom udjela u Geofotu, EBRD će biti uključen u donošenje značajnijih strateških odluka, a aktivnosti tvrtke nadgledat će kroz Nadzorni odbor.

Hrvoje Crnogorac, viši bankar u EBRD-u, naglasio je da je ovo prvo hrvatsko ulaganje u sklopu programa Local Enterprise Facility, instrumenta banke čija je svrha nadopunjavanje private equity investicija, prvenstveno namijenjenog srednje velikim poduzećima jugoistočne Europe.

Geofoto je osnovan 1993. i u 17 godina djelovanja postao je vodeći dobavljač usluga geoprostornih podataka na području jugoistočne Europe te među deset najvećih u svijetu. U 2009. tvrtka je ostvarila operativnu dobit od 40 milijuna kuna. U zadnjih pet godina ostvarila je prosječni rast od 37,5 posto, a u razdoblju od 2009. do 2012. očekuje rast od 25 posto, uz daljnje povećanje izvoza.