ŽELJEZARA SPLIT

Zlomrex i država zajedno traže kupca

11.02.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Poljski Zlomerex složio se da se za splitsku Željezaru traži novi kupac i da u tome pomogne hrvatska država, izjavio je jučer u Splitu državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović

To je dobar korak naprijed. Idućih dana, vjerujem idući tjedan dogovorit ćemo kako, u kojoj formi tražiti novog partnera, da li natječajem ili na neki drugi način, te nakon toga i službeno krenuti u traženje novog partnera, izjavio je Friganović koji je u Splitu razgovarao i sa sindikalnim predstavnicima Željezare o problemima te tvrtke.

Procjenjuje da bi se to moglo riješiti u kratkom roku, u idućih mjesec, mjesec i pol dana. Razgovarali smo s tri potencijalna kupca iz inozemstva, a očekujemo i interes domaćih partnera, kazao je Friganović.

Napominje kako se u ovoj fazi tražilo načina da se za splitsku Željezaru nađe novi strateški partner, a ne da država ulazi u vlasništvo. Objašnjava kako se željelo izbjeći da se Željezara vrati državi, uz ostalo i zato što bi se time narušila i koncepcija strategije restrukturiranja industrije čelika, a što je vezano i uz pregovore s EU.

Predstavnik sindikata u splitskoj Željezari Mladen Bekavac, koji je sudjelovao na današnjem sastanku, ocjenjuje kako je prijedlog o uključivanju države za pronalaženje novog strateškog partnera u idućih mjesec i pol dana optimističan.

Po njegovim riječima, sindikati su danas predložili da se Željezari omogući da bude sakupljač olupina automobila od kojih bi proizvodila čelik za hrvatske tvrtke koje grade infrastrukturne objekte, a čija se gradnja financira državnim proračunom.

'U Hrvatskoj se na godinu može prikupiti između 40.000 i 60.000 automobilskih olupina čijom bi se preradom u čelik uposlili svi uposlenici splitske Željezare koji su od svibnja prošle godine bez posla zbog prekida proizvodnje u Željezari', objasnio je Bekavac.

Dodaje kako je do sada država godišnje sa više od 30 milijuna kuna subvencionirala 'nekoliko privatnih sakupljača' automobilskih olupina.

Friganović se tijekom boravka u Splitu sastao i sa županom splitsko-dalmatinskim Antom Sanaderom s kojim je razgovarao o problemima u više tvrtki na području te županije koje su zahvaćene gospodarskim poteškoćama.