ŠEF PODRAVKE

'Vraćanje kredita neće nas baciti na koljena'

09.02.2010 u 07:48

Bionic
Reading

U raspetljavanju afere Spice pojavio se kredit kod OTP banke koji će dodatno produbiti Podravkin minus. Iako njezin šef Miroslav Vitković ne želi špekulirati o visini novih gubitaka dok se ne objavi ugovor Podravke i OTP-a, smatra da im eventualna naplata kredita neće ugroziti poslovanje

Što će Podravka poduzeti kako bi platila dug od 34,2 milijuna eura kod mađarske OTP banke?

Nemamo podlogu niti uvid u dokumentaciju (ugovor Podravke i OTP banke) da bih vam mogao reći kako ćemo vratiti kredit, službeno znamo samo da je kod OTP-a depozit od 6,2 milijuna eura. Tražili smo u više navrata sastanak s OTP-om, nismo dobili odgovor. Znamo da je dokumentacija proslijeđena prema istražnim tijelima, oni ih obrađuju i u kontaktu smo, ali tek kad se službeno objavi dokumentacija, odnosno Podravkin ugovor s OTP-om, tek onda ćemo moći razgovarati o opcijama.

Kako će vraćanje tog kredita utjecati na poslovanje Podravke?

Ukoliko će se pojaviti obveze koje će teretiti naše poslovanje, objavit ćemo ih i biti transparentni prema javnosti i dioničarima. Vidjeli ste da Podravka unatoč svemu normalno posluje. Riješili smo bez potresa i onih stotinjak milijuna kuna koje smo otplatili kao jamac Fima grupi, pa ćemo pronaći rješenje ako se pojavi taj kredit, čak i ako ćemo se ponovno zadužiti. Nedavno smo uspješno izdali komercijalne zapise, vrijedne 18 milijuna eura. Ne bojim se da bi vraćanje kredita Podravku bacilo na koljena, ali ne želim špekulirati dok se ne objavi dokumentacija.

Podravka je u 2009. iskazala gubitak od 281 milijun kuna, od čega su transakcije koje su predmet istrage 268 milijuna kuna. Je li tu kao gubitak već pribrojen kredit kod OTP-a, koji iznosi oko 248 milijuna kuna?

Ne mora to biti gubitak, to je apstraktna stvar, koja ne postoji u našim knjigama, kredit nije otpisan jer formalno nije niti registriran.

Hoće li 10,6 posto dionica koje su u vlasništvu Fime Ami pripasti Podravci?

Prema našim informacijama, nismo vlasnici tih dionica, a hoćemo li ući, ovisi o obvezama u dokumentaciji između OTP-a, Podravke i Fime, dok dobijemo uvid u dokumentaciju, tek onda ćemo moći raspetljati tu situaciju. Tražimo depozit koji je kod OTP-a nazad, a ako postoje obveze, neka ih OTP stavi na stol pred nas, postoji mogućnost da kupimo dionice Fime Ami, ali to su sve promišljanja, jer ne znamo formalni status tih dionica.