PRERASPODJELA SNAGA

Citigroup pred raspadom

12.01.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Citigroup je primoran prodati brokersko poslovanje Morgan Stanleyu, a Wall Street Journal taj potez naziva ‘velikim korakom prema raspadu’ banke

Zbog velikog pritiska saveznih vlasti jedna od najvećih američkih banaka Citigroup prisiljena je prodati svoju brokersku kuću Smith Barney konkurentskom Morgan Stanleyu. Wall Street Journal okarakterizirao je taj potez kao 'veliki korak prema raspadu financijskog supermarketa' što je Citigroup, prenosi Poslovni dnevnik.

Naime, prema informacijama neimenovanih izvora spomenute banke namjeravaju osnovati zajedničku kompaniju u kojoj bi Morgan Stanley držao 51-postotni udio, dok bi preostalih 49 posto u razdoblju od tri do pet godina otkupio od Citigroupa, piše Reuters. Iako su pregovori već dosta napredovali, i dalje postoji opasnost da ne dođe do konačnog dogovora.

Citigroup bi od Morgan Stanleya na ime transakcije mogao dobiti oko tri milijarde dolara, a nova bi kompanija mogla postati najveća kompanija za financijsko savjetovanje u Americi s oko 19.000 financijskih savjetnika. Raspad Citigroupa, koji je spasila američka vlada, mogao bi biti apsolutno najveća promjena na Wall Steetu otkada je 2007. godine počela kriza. Neki stručnjaci čak kažu da bi nova kompanija mogla postati i samostalna, što bi označilo povratak jakih i nezavisnih brokerskih kuća koje su u posljednjih deset godina nestale s financijske scene.

Analitičari komentiraju kako je bilo mnogo pritisaka za Citigroup da unovči svoju najvredniju imovinu, a Smith Barney zasigurno spada u tu kategoriju. Istodobno je bilo mnogo pritisaka na Morgan Stanley da poboljša poslovanje svojih jedinica, piše Bloomberg. Američka je vlada u Citigroup od rujna prošle godine ubrizgala najmanje 45 milijardi dolara, što je namijenjeno za pomoć pri rješavanju 20 milijardi dolara gubitaka koje je Citi zabilježio lani. Tom će prodajom američka banka dobiti toliko željenu gotovinu, dok Morgan Stanley dobiva prihode od naknada i potencijalno veći broj bankarskih klijenata. Krajem ovoga mjeseca Citigroup će objaviti poslovne rezultate, pri čemu bi gubitak u posljednjem tromjesečju trebao iznositi oko 4,4 milijarde dolara.

Analitičari, međutim, naglašavaju da je pritisak regulatora postao sve veći s obzirom na to da su financijske institucije spašene novcem poreznih obveznika, zbog čega će vrlo vjerojatno biti sve više ovakvih prodaja. Ako se banke ogluše na preporuke vlade i ne bude prodaja, nastupit će restrikcije regulatora koje bi mogle zaprijetiti stabilnosti financijskog sustava.

Morgan Stanley, koji je bio druga najveća investicijska banka prije nego je pretvoren u bankovni holding, akviziciju će platiti gotovinom iz postojećih rezervi i neće skupljati nov kapital. Prije odluke o prodaji Citigroup je planirao prodati i bankarsku podružnicu u Meksiku, Grupo Financiero Banamex. U Citigroupu se očekuju i promjene u upravljačkom kadru. Robert Rubin, nekadašnji američki ministar financija, najavio je svoj odlazak iz Citigroupa u kojem je bio viši savjetnik. Osim njegove, nesigurna je i pozicija predsjednika banke Wina Bischoffa.