UPOZORENJE POSLODAVACA

'Ako ne želite otkaze, gasite plin građanima'

12.01.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Ako se u najkraćem roku ne uspostavi ponovni dotok plina iz Rusije, Hrvatska se suočava i s opasnošću od socijalnih nemira.

Razlog tome leži u potpunoj obustavi dostave plina najvećem dijelu industrije.

U Croindustriji, udruženju industrijalaca pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, upozorili su da tvrtke trpe milijunske gubitke te da bi izlaz iz slijepe ulice mogle potražiti i u kolektivnim neplaćenim odmorima za tisuće radnika, piše Jutarnji list.

U Croindustriji su od Vlade zatražili da industriji nastavi isporučivati određenu količinu plina, važnu radi održavanja proizvodnje, a taj su HUP-ov zahtjev u nedjelju (11. siječanj) poduprli i sindikalci.

- Mi podržavamo taj zahtjev jer se ne smije dopustiti da dođe do prekida proizvodnje koja bi ugrozila egzistenciju tisuća radnika i njihovih obitelji.

Vjerujem da do toga neće doći, no dogodi li se da poslodavci radnike pošalju na neplaćene kolektivne odmore ili im čak počnu dijeliti otkaze, ništa nije isključeno, pa ni socijalni nemiri - kaže Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Dodaje kako uštedu u potrošnji plina ne bi trebalo snositi samo gospodarstvo. Ušteda bi se, kaže, mogla postići i produljenjem školskih praznika, pa čak i štednjom u kućanstvima

Zaostatke u školskim programima, poručuju sindikalci, moguće je nadoknaditi u lipnju. I glavni direktor HUP-a Đuro Popijač potvrdio je da se slaže sa stajalištima da se uštede mogu postići i neznatnim smanjenjem grijanja u stanovima.

- To bi puno pomoglo jer i u kućanstvima žive ljudi koji negdje rade i primaju plaću, a pitanje je kako će se one isplaćivati ako ionako slabo gospodarstvo bude trpjelo gubitke. Gospodarstvo trpi veliku štetu, a radnici će tražiti svoje plaće, država poreze i banke otplatu kredita - apelirao je Popijač. U Vladi, međutim, tvrde da se Hrvatska dobro nosi s plinskom krizom i ostaju pri dosadašnjim mjerama, pa i pri odluci da nastava u školama počne u ponedjeljak, 12. siječnja.

- Produljenjem školskih praznika ostvarile bi se male uštede, nedovoljne za pomoć industriji. Problem je što mnoge industrije imaju mogućnost korištenja alternativnih energenata, ali se i dalje žele koristiti plinom - kaže glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. U Vladi vjeruju da će se plinska kriza ubrzo razriješiti.

Ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić upozorava: - Ako industrija ne bi radila 20-ak dana, to bi onda značilo i manji rast proizvodnje za 0,5 do jedan postotni bod. Posljedica toga bili bi i gubici u poslovanju tvrtki, manji izvoz i više otkaza - upozorava Jurčić