SMANJUJE SE BROJ PROJEKATA

GlaxoSmithKline: Zagreb ide u restrukturiranje

05.02.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Zagrebački istraživački centar farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK) nastavit će s radom, uz određena restrukturiranja u pojedinim projektima tijekom ove godine, doznaje se iz GSK-a Croatia

'Istraživački centar Zagreb zasebna je poslovna jedinica i ni na koji način nije povezana s GlaxoSmithKline koji obavlja poslove registracije i marketinga lijekova. Restrukturiranje i promjene u poslovanju Istraživačkog centra neće se ni na koji način odraziti na poslovanje GlaxoSmithKline d.o.o. niti na dostupnost GSK lijekova hrvatskim bolesnicima', ističu u GSK-u Croatia.

GSK je prilikom objave rezultata poslovanja za 2009. godinu najavio prekid istraživanja u određenim područjima neuroznanosti u kojima je GSK bio aktivan, uključujući depresiju i bol.

U tom kontekstu, vodstvo tvrtke predložilo je promjene unutar organizacijske strukture istraživanja i razvoja novih lijekova koje će najviše biti vidljive u smanjivanju broja istraživačkih projekata.

Te promjene, kako je najavljeno, odrazit će se na poslovanja istraživačkih centara u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Hrvatskoj.

GlaxoSmithKline jedna je od vodećih svjetskih farmaceutskih i zdravstvenih kompanija. Zagrebački istraživački centar GSK je kupio od Plive 2006. godine. GSK je tada preuzeo nadzor nad imovinom koja je Plivino intelektualno vlasništvo te svih 130 zaposlenika Instituta. Zgrada Instituta ostala je u Plivinom vlasništvu, a GSK je unajmio dio prostora u zgradi.

Tadašnja uprava Plive isticala je da je nakon prodaje većine proprietary poslovanja u SAD-u i Istraživačkog instituta u Zagrebu, uspješno ostvarila svoj strateški cilj izlaska iz proprietary poslovanja te najavila usmjeravanje prema generičkom poslovanju.