UPITAN POSAO STOLJEĆA

Radić se nada da će naći novac za Crnu Goru

05.02.2010 u 13:55

Bionic
Reading

'Imamo još pet dana da nabavimo potrebna sredstva i nećemo odustati', kaže Jure Radić kojem prijeti gubitak 'posla stoljeća' u Crnoj Gori. Radi se o izgradnji autoceste u Crnoj Gori vrijednoj 2,77 milijardi eura do koje je upitno hoće li uopće doći

Jure Radić, odnosno konzorcij IGH, Konstruktor i Tehnika nisu uspjeli skupiti 124 milijuna eura potrebnih jamstava. Prvi čovjek IGH to je i priznao u svom gostovanju u Otvorenom.

'Naši suradnici u ovom trenutku nalaze se diljem Europe i pregovaraju s raznim bankama. Vjerujemo da će se problem riješiti i da ćemo imati podršku hrvatske države. Ja sam dugo bio u politici i znam koliko države lobiraju i pomažu da njihova gospodarstva izvozno uspiju', kaže Radić.

Šef IGH ističe kako im za ostvarenje 'posla stoljeća' u Crnoj Gori nedostaje samo prvi korak.

'Mi imamo pisma namjere, nedostaje nam samo taj početni kredit od 124 milijuna eura, od čega nam je samo 25 milijuna potrebno u prvoj godini. Čim se to riješi, više neće biti nikakvih problema da se posao privede kraju', kaže Radić.

Radić je posebno istaknuo on od države ne traži ništa protuzakonito, već mu je samo potreban izlazni kredit. Upozorava kako je to posao od kojeg će profitirati kompletno hrvatsko gospodarstvo.

'Na izgradnji autoceste u Crnoj Gori radilo bi 5000 ljudi, a njih 90 posto bilo bi iz Hrvatske', kaže Radić, te ističe da se ova cesta, koja je u svakom slučaju crnogorski nacionalni interes, nikako ne kosi s hrvatskim interesima odnosno 'jadranskom autocestom' koju će, vjeruje Radić, EU ionako izgraditi iz svojih fondova.

Radić se također dotaknuo Pelješkog mosta, kojeg je opisao kao kapitalni projekt kojeg je važno izgraditi jer se radi o bitnoj poveznici Hrvatske.

'Taj most košta 280 milijuna eura, dakle jednako koliko i šoping centar na ulazu u Zagreb. Nisu to neki veliki novci', tvrdi Radić.

Šef IGH također je ponovio kako je od Zagrepčanke odustao zato što grad nije do kraja riješio imovinsko-pravne odnose i zbog krize koja je drastično promijenila gospodarsku situaciju.