U HAC-U NIŠTA NOVA

Otkrivena još dva sumnjiva ugovora

Bionic
Reading

U Hrvatskim autocestama nastavljaju se istrage sumnjivog poslovanja, a posljednja u nizu je o ugovorima s karlovačkim Aquatermom i osječkim Werkosom, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik

Werkos ima ugovore u ukupnoj vrijednosti s PDV-om od oko 184 milijuna kuna, a Aquaterm skoro 120 milijuna kuna. Prema dokumentaciji, tijekom godina tim su tvrtkama isplaćivani dodatni radovi iznad osnovnih ugovora, te su bez penala produživani ugovoreni rokovi završavanja posla.

Uskok primarno istražuje ugovor Werkosa iz 2005. za izgradnju burobrana na dionicama od tunela Sv. Rok do Maslenice. Za Aquaterm je iz HAC-a potvrđeno da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta uzeo dokumentaciju vezanu za ugovor za opskrbu vodom dionice Dugopolje-Šestanovac. Dva sumnjiva ugovora s dvije tvrtke s aneksima su vrijedni 105 milijuna kuna i PDV

U slučaju Aquaterma, HAC je sklopio ugovor od 36,6 milijuna kuna (bez PDV-a) za opskrbu vodom, što je trebalo biti odrađeno do kraja veljače 2007., a kroz pet dopunskih ugovora produžen je rok izgradnje za čak godinu i četiri mjeseca, te je umjesto naplate penala ugovorena isplata još 7,48 milijuna kuna dodatnih radova!

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, Goran Legac, uhićeni direktor Sektora građenja HAC-a je kum s direktorom Aquaterma Željkom Ilijanićem. Legac je bio i u povjerenstvu koje je biralo Aquaterm za izvođača, vidljivo je iz dokumentacije.

S Werkosom je sklopljen ugovor za izgradnju burobrana od 44,95 milijuna kuna (bez PDV-a). Prema dokumentaciji, tvrtka Jedinstvo iz Krapine dala je za isti posao 6 milijuna kuna jeftiniju ponudu, ali nije izabrana. I Werkosu se kroz dodatne ugovore produžuje rok izvođenja za osam mjeseci, te se isplaćuje još 10,7 milijuna kuna za posao.

Osim toga, istražiteljima je zanimljiva cijena kamena i ugradnje. Kubik kamena i postavljanje po četvornom metru Werkos je cijenio između 313 i 608 kuna, što je tri do pet puta više od tržišne cijene. Za dodatne burobrane u nastavku lokacije sklapa se još jedan novi ugovor izravnom pogodbom - vrijedan 5,4 milijuna kuna.

Direktor Werkosa Petar Velicki za Poslovni dnevnik je rekao da ga dosad nitko od istražnih organa nije kontaktirao. Objasnio da je do produžetka rokova i povećanje cijena došlo zbog projektanata - IGH, Brodarskog instituta i Građevinskog fakulteta.

Što se tiče kamena, napomenuo je da se ne radi o klasičnim radovima i burobranima, pogotovo u slučaju tzv. piramida od kamena koje služe za zaštitu od vjetra. 'U cijeni nije samo kamen koji je specifične granulacije, nego su se burobrani radili ručno na velikim visinama', objasnio je Velicki.