U LIPNJU

Kosor dogovorila hrvatsko-njemački gospodarski forum

03.02.2010 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i njemački ministar gospodarstva Reiner Bruederle dogovorili su u srijedu u Berlinu organizaciju hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma u lipnju u Zagrebu a tijekom susreta u Berlinu razgovarali su i o mogućem unaprjeđenju gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke.

'Razgovarali smo o suradnji na području poljoprivrede i ekonomije u užem smislu a naravno jedna od glavnih tema je bio i razvitak turističke suradnje budući da su njemački turisti i prošle godine bili na prvom mjestu po broju noćenja', rekla je Kosor nakon susreta s Bruederleom te je najavila da će Hrvatska učiniti sve da 'ih ove godine dođe još više'.

Kosor je naglasila da je bilo i konkretnih planova o pojačanju suradnje na području ekološke poljoprivrede. 'Mislim da mi imamo mogućnosti povezati turizam i ekološku poljoprivredu', smatra Kosor i izrazila nadu u povećanje opsega njemačkih ulaganja. Hrvatska je premijerka razgovore s njemačkim ministrom gospodarstva ocijenila 'vrlo konstruktivnim'.

Reiner Bruederle, (član Liberalno demokratske stranke FDP) najavio je svoj dolazak na planirani Hrvatsko-njemački gospodarski forum u Zagreb te je istaknuo mogućnosti produbljavanja gospodarskih odnosa dviju država.

Bruederle je izrazio važnost boljeg iskorištavanja sredstava Europske unije u gospodarskom razvoju Hrvatske. 'Mi moramo učiti iz loših iskustava s Rumunjskom i Bugarskom, kad ta sredstva nisu bila dovoljno iskorištena i to ne smijemo ponoviti s Hrvatskom', rekao je Bruederle.

Najavio je da će na planiranom gospodarskom forumu posebna pažnja biti posvećena razvoju manjih i srednjih poduzeća kao i razvoju poljoprivrede. Njemački ministar smatra da bi i iskorištavaje obnovljivih izvora energije, poput vjetra, u Hrvatskoj moglo odigrati veću ulogu.

Nakon susreta s Bruederleom, Kosor je u prostorijema Zaklade Konrad Adenuer održala predavanje na temu 'Iskustva Republike Hrvatske u prevladavanju svjetske financijske i gospodarske krize', tijekom kojeg je okupljene upoznala s mjerama što ih je hrvatska vlada poduzela i poduzima u borbi protiv posljedica financijske i gospodarske krize.

Kosor je u srijedu doputovala je u jednodnevni posjet Berlinu, gdje se sastala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim njemačkim dužnosnicima.