ANTE TODORIĆ U DEŽELI

'Politika nam nije ništa pomagala'

03.02.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Sin Ivice Todorića, vlasnika najjače hrvatske kompanije, bio je gost na poslovnoj konferenciji u organizaciji Finance Akademije u Ljubljani u Sloveniji te je u razgovoru s glavnim urednikom dnevnika Finance Peterom Franklom opširno govorio o uspjehu Agrokora, planovima o kupnji Mercatora, ali i o odnosima unutar kompanije, osobito o ulozi oca, Ivice Todorića

'Otac mi je omogućio lijepo djetinjstvo, zacrtao karijeru, dosljedan je, uvijek zahtjeva maksimum i ponekad je više nego teško raditi s njim', izjavio je Ante Todorić izvršni direktor Agrokora, najmoćnije hrvatske kompanije.

'Dok s jedne strane Todorić mlađi govori puno o uspjesima očeve kompanije, malo toga otkriva, a gotovo ništa o tome zanima li njegovu obitelj preuzimanje Meractora', piše novinarka Finance.

Za Mercator se Agrokor već nekoliko puta zanimao, zadnji put prošlog proljeća. Hoće li tako biti i ove godine? 'Ništa ne mogu kazati, u vrlo smo osjetljivom razdoblju', pažljivo odgovara Todorić. 'Meractor je uspješan, naš je konkurent i partner', ustrajno je ponavljao Todorić, dok ga urednik Financa Peter Frankl nije izravno upitao je li Mercator uspješniji od Agrokora, a Todorić se nije dao smesti: 'Kako na kojem tržištu.'

Koncern Agrokor (Slovenci pišu kako 'kor' - zadnja tri slova iz imena Agrokor - potječe iz riječi korpa - košara u kojima su trgovci iz Imotskog i dalmatinskog zaleđa iz kojeg potječe Antin djed, prodavali svoju robu), danas je najveći u regiji.

'Krizu smo uočili 2008. godine, kod londonskih bankara osjetilo se da nešto nije uredu kad smo tražili novac za kupnju ruskog trgovačkog lanca Lenta. Tada smo zaustavili sve aktivnosti oko preuzimanja i usredotočili smo se na osnovnu djelatnost. Kad smo prošle godine u veljači u Hrvatskoj počeli osjećati krizu, bili smo spremni', komentirao je Todorić.

Ante Todorić smatra da je ključ njihova uspjeha naporan rad i da im pritom politika nije ništa pomagala: 'Otac nije naginjao ni lijevo ni desno, a još manje se nekom podređivao.' Slovenska novinarka piše da se uspjeh Agrokora, koji danas upravlja sa 55 društava, povezuje se s idejom nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o 200 uspješnih hrvatskih obitelji.

'Privatizacija se dogodila, otac je prvi kapital zaradio radeći dan i noć. Tim je kapitalom kupio silos u Zadru, zatim Jamnicu itd. Uvijek je za kupnju firmi uložio sav kapital kojim je raspolagao i dalje ih razvijao. Pogledajte primjer Norveške i Danske, i tamo su najuspješnije kompanije u obiteljskom vlasništvu', zaključio je Todorić.

O prioritetima u krizi:
'Usredotočili smo se na osnovni posao i u njemu se namjeravamo zadržati i jačati u cijeloj regiji. Zato samo nekoliko tvrtki prodali.'

O povezivanju balkanskih trgovaca:

'Projekt Herkul je propao jer se vlasnici nisu mogli dogovoriti, ali zasigurno bi bilo drukčije da nije bilo krize.'

O svoji karijeri:

'Istina je da sam razmjerno mlad, imam 31 godinu, ali već 12 godina iskustva u prodaji na malo, osjećam se dobro, ali i odgovorno.'

O svojem ocu Ivici Todoriću:
'Moj otac se uvijek zauzimao za transparentnost.'

O međususjedskim odnosima:

'Kao mlad čovjek želim da okrenemo novi list u odnosima Hrvatske i Slovenije i za to ne vidim nikakvih prepreka.'