PRIVATIZACIJA

Dalmacijavino se prodaje za jednu kunu

02.02.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Na ponovljene natječaje za privatizaciju četiri hotelske tvrtke – Modra špilja, Hoteli Medena, Hoteli Podgora i Hoteli Živogošće - opet nije pristigla nijedna ponuda, izvijestio je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na današnjoj sjednici. HFP je pripremio nove natječaje za prodaju većinskog udjela u Dalmacijavinu i Regionalnoj tržnici Benkovac te prihvatio ponude za kupnju nekretnina u Puli i Tisnom

Na sjednici Upravnog odbora HFO-a pod predsjedanjem ministra Petra Čobankovića prihvaćena je odluka da se Vladi predloži raspisivanje natječaja za prikupljanje ponuda za prodaju većinskog paketa dionica Dalmacijavina. Državni udio od 79,8 posto temeljnog kapitala prodavat će se po posebnim uvjetima za jednu kunu. Posebni uvjeti koje potencijalni ulagači moraju zadovoljiti odnose se na zadržavanje osnovne djelatnosti, prihvaćanje kolektivnog ugovora i zadržavanje zaposlenih minimalno dvije godine. Također, kupac će morati podmiriti vjerovnike čija potraživanja trenutno iznose 736,6 milijuna kuna.

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak istaknuo je da su rješavanjem problema pomorskog dobra u splitskoj gradskoj luci ovoga puta stvoreni preduvjeti za uspješnu privatizaciju Dalmacijavina.

Upravni odmor prihvatio je i odluku za raspisivanje novog, šestog po redu natječaja za prodaju većinskog udjela u Regionalnoj veletržnici Benkovac, također po posebnim uvjetima. Istaknuto je da se nakon rješenja spora s Erste bankom može očekivati valjana ponuda s obzirom da je stiglo pismo namjere jednog potencijalnog ulagača.

Na natječaj za privatizaciju četiri hotelske tvrtke, Modru špilju, Hotele Medena, Hotele Živogošće i i Hotele Podgora, nije stigla nijedna ponuda. Upravni odbor predložio je da se natječaj obnovi u što kraćem roku i po novim uvjetima. To znači da će se i ove tvrtke vjerojatno prodavati za jednu kunu uz preuzimanje dugova.

Upravni odbor prihvatio je ponude za kupnju zemljišta veličine 356 m2 u Puli za 356.000 kuna. Odmaralište u Tisnom površine 328 m2 prodano je Općini Tisno za 2,51 milijun kuna. Donesena je i odluka o dodijeli zemljišta površine 214.054 m2 gradu Osijeku za potrebe poduzetničke zone.