PODRAVKA REŽE TROŠKOVE

Zbogom 'Marinčevim dvorima' u Hebrangovoj

02.02.2010 u 07:53

Bionic
Reading

Nakon raskoši, dolazi vrijeme štednje i rezanja troškova. Nekad ugledna kompanija koja se od jeseni kontinuirano pojavljuje u rubrici crne kronike, ostat će bez svojih luksuznih ureda u Zagrebu

'U lipnju istječe najam prostora u Hebrangovoj ulici, nećemo se potpuno povući iz Zagreba, ali preselit ćemo se na novu adekvatnu lokaciju – koja će biti manja i jeftinija', najavio je za tportal Miroslav Vitković, predsjednik uprave Podravke.

U jesen 2005-e, četiri godine prije nego što će njezini menadžeri biti uhićeni zbog sumnje u pokušaj nezakonitog preuzimanja kompanije, koprivnička je Podravka odlučila svoja tri postojeća ureda u glavnom gradu - na Mažuranićevom Trgu, u Petrićevoj i u Ulici Baruna Trenka, preseliti u Castellum centar u Hebrangovoj ulici.

Soba za sastanke za više desetaka sudionika

Najam prostora od 1.200 kvadrata, koji je dogovoren s tadašnjim vlasnikom Castelluma Tomom Horvatinčićem, dioničarima je na Zagrebačkoj burzi objašnjen 'racionalizacijom poslovanja i efikasnijim upravljanjem imovinom'. Nije poznato koliko je Podravka plaćala najam novom vlasniku centra Hypo Immobilienu, no početni najam ureda u Castellumu, kažu upućeni, mogao je iznositi 'razumnih' 18 eura po metru kvadratnom, što bi značilo da su mjesečno samo za Hebrangovu izdvajali 21.600 eura ili godišnje oko 260.000 eura.

Burza nije izvještavana o tome što je napravljeno s dotadašnjim Podravkinim uredima, no kako doznajemo od Miroslava Vitkovića, nekretnina na Mažuranićevom trgu ipak je kasnije prodana. Projektiranje i uređenje novog ureda u Castellumu nije prepušteno slučaju, već je angažiran ugledni arhitektonski dvojac - Marko Murtić i Vedrana Ergić.  Nije poznato koliko je koštalo uređenje, no kako je Murtićev AAG dizajn centar ujedno i zastupnik proizvođača skupocjenog dizajnerskog namještaja i rasvjete kao što su B&B Italia, Artemide i Flos, za predpostaviti je da se na luksuzu nije štedjelo.

Kultna Vegeta tih je godina osvajala nagrade Superbrand po Istočnoj Europi, a godišnja izvješća dizajnirali su Bruketa i Žinić. Diveći se formi, jer je financijsko izvješće bilo pakirano uz kuharicu koju je bilo potrebno ispeći kako bi se ukazali recepti, kao da nitko nije primijetio brojke. Koje su te 2006-e, kao i godinu ranije i nekoliko godina poslije, otkrivale negativni trend - prihodi stagniraju, troškovi rastu, a dobit pada.

Rastanak od luksuza u centru Zagreba

Otriježnjenje je nastupilo tek u jesen 2009. kada je policija upala u zagrebački ured Darka Marinca i Saše Romca u Hebrangovoj, a menadžeri, naviknuti na ručno rađenu tjesteninu mediteranskog restorana Gallo iz prizemlja Castellum centra, otpremljeni na lošu remetinečku hranu.

Podravkin ured u Hebrangovoj

Kako neslužbeno doznajemo, Podravkinih tisuću metara kvadratnih u Castellum centru dijelilo je desetak ljudi, među kojima: predsjednik nadzornog odbora Darko Marinac, njegova tajnica, Marinčeva snaha, član uprave zadužen za marketing Saša Romac, njegova tajnica i asistentica člana uprave Lela Tipurić, inače supruga bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića.

Pred novom je upravom nezahvalan zadatak, racionalizacija troškova za koje prije nitko nije pitao. Vitković kaže kako će se smanjiti broj ljudi u Zagrebu, a nekolicini će se ponuditi sporazumni raskid ugovora ili preseljenje na radno mjesto u Koprivnici.

'Dio smo zaposlenih već prošle godine prebacili u Koprivnicu, a dio je prešao u distributivni centar na Radničkoj cesti', rekao je Vitković. Tamo Podravka zapošljava tridesetak ljudi, a politika štednje, osim Hebrangove, mogla bi 'pospremiti' i još jedan zagrebački ured, kulinarski centar u Berislavićevoj ulici, pa bi ljubitelji Podravkinih delicija ubuduće na degustacije morali putovati u Koprivnicu.