ZAŠTIĆENI BREND

Vrgorački jagodari u borbi protiv uvoza

30.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Proizvođači jagoda iz Vrgoračke krajine dobit će financijsku potporu, tako da će im grad davati poticaj od 0,30 kuna po sadnici. Grad je osigurao u proračunu 113.058 kuna za 52 proizvođača koji su prošle 2009. zasadili novih 376.860 sadnica jagoda

Vrgorački jagodari krenuli su u zaštitu svog proizvoda, imena te brenda zbog sve češćih podvala uvozne španjolske, portugalske i talijanske jagode na tržnicama, posebice u Zagrebu i Rijeci. Udruga proizvođača jagoda napravila je logo i svoju prepoznatljivu ambalažu kao prvi korak u borbi protiv uvozne jagode koje je sve više na hrvatskom tržištu i koja se nudi pod domaću jagodu, a daleko je lošije kvalitete i ne može postići cijenu koju postiže hrvatska jagoda.

Vrgorac s više od 1,2 milijuna sadnica proizvodi oko 80 vagona izuzetno kvalitetnog ploda, što je 40 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj, no španjolske i talijanske jagode sve je više na hrvatskom tržištu te su domaći proizvođači  ugroženi stranom konkurencijom iako je uvozna jagoda daleko nekvalitetnija. Da bi se na neki način zaustavio taj trend i zaštitili domaći proizvođači, grad će davati potporu od 0,30 kuna po sadnici.

Mate Mihaljević

'Ovo je vrlo pozitivan potez', rekao nam je Mate Mihaljević, predstavnik Agrofruktusa, Agrokorovog otkupnog centra u Vrgorcu koji prati proizvođače u vrgoračkom kraju i dolini Neretve te otkupljuje većinu uroda s ovog područja. 'Mi bilježimo stalan rast prodaje sadnica u zadnje četiri godine na ovom području', ističe Mihaljević.

Dio ovih sadnica prodanih u Vrgorcu zasađen je u dolini Neretve i u Hercegovini, ali glavnina od 376.000 novih sadnica je u vrgoračkom polju. Poticaj od 0,30 kuna po sadnici bit će dodatni motiv proizvođačima iz Vrgorca koji imaju 30 hektara zemljišta zasađenog jagodama. Sve je više njih koji se okreću natkrivanju jagoda, što predstavlja dizanje proizvodnje na najviši ekološki nivo, jer se pokrivanjem sadnica smanjuje mogućnost dolaska štetočina na sadnicu, a samim time i uporabe pesticida za zaštitu.

Proizvodnja domaće jagode u zadnje četiri godine podignuta je za 52 posto i ako bi bilo još sličnih poticaja koji bi omogućili još veći rast, domaća hrvatska jagoda izgurala bi s tržišta uvoznu koja je puno nekvalitetnija i ekološki neprihvatljivija, što govori i posljednja anketa provedena u gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu gdje su kvalitetu uvozne jagode anketirani ocijenili ocjenom jedan, a domaću najvišom ocjenom 10.

Vrgoračke jagode dozrijevaju u najvećim količinama početkom svibnja, premda već sada ima manji dio u ponudi na tržištu, a prepoznaju se po malom plodu. Potvrdio nam je to Davor Kraljević, proizvođač jagoda iz Oraha pokraj Vrgorca.

'Jagode koje su sada na hrvatskom tržištu spadaju u srednju berbu i već su pomalo na izdisaju. U Dalmaciji se najviše prodaju španjolske jagode, a u Istri uglavnom talijanske. Mi kao proizvođači ovdje ništa ne možemo učiniti, apeliramo na državu i inspekciju da naprave kontrolu, jer nam se ovako čini šteta', kazuje nam Kraljević, koji na svojoj plantaži ima 25 tisuća sadnica.