PRVO PORINUĆE U 2010.

U Brodosplitu porinut bulk carrier za Jadroplov

29.01.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Danas je u Brodosplitu izvršeno prvo porinuće od četiriju planiranih u ovoj godini. Novogradnja 476, bulk carrier izgrađen je za domaćeg brodara Jadroplov. Bulk carrier, brod za prijevoz rasutog tereta dug je 190 metara, širok 32 metra i nosivosti 52.000 tona. Glavni stroj je težak 207 tona i izgrađen je u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora

Ugovoreni brod prvi je bulk carrier u Hrvatskoj koji se gradi po zajedničkim pravilnikom za brodsku strukturu (Common Structural Rules), donesenim od svih klasifikacijskih zavoda svijeta. Time je sigurnost i trajnost strukture broda dignuta na najvišu razinu. Ujedno je i prvi brod u Hrvatskoj za prijevoz specifične težine tereta od tri tone/m, poput sumpora, vapnenca, silikon-magnana, ribljeg brašna.

Svi tankovi goriva odvojeni su od vanjske otplate, čime se znatno povećava sigurnost u slučaju oštećenja. S obzirom na novu tehnologiju gradnje broda, brodogradilište je podignulo daleko manji broj sekcija na navoz, čime se skratilo vrijeme gradnje broda. Brod je porinut sa završnom zaštitom podvodnog dijela, dakle kompletno obojen, čime će se skratiti trajanje i trošak dokiranja.