KOLAPS INGRE

Englezi ponudili bezobrazno malo za Arenu!

29.01.2010 u 07:53

Bionic
Reading

Iako je postojala ponuda engleskog nekretninskog fonda za kupnju zagrebačke Arene, ambicioznog projekta koji se pokazao problematičnim za Ingru, do prodaje ipak nije došlo

Kako neslužbeno doznajemo iz građevinskih krugova, uprava Ingre dobila je za Arenu samo jednu ozbiljnu ponudu, i to bezobrazno nisku, pa je odlučila odustati od prodaje jer bi teško mogla opravdati na nadolazećoj skupštini dioničara znatan gubitak u odnosu na utrošenih gotovo 90 milijuna eura.

Kad je polovicom studenog Ingra raspisala natječaj za prodaju tvrtke Lanište, u čijem je vlasništvu Arena Zagreb, puštena je priča da se time samo želi testirati stvarna vrijednost sportske dvorane i ispitati ponude potencijalnih investitora. No upućenijima je bilo jasno da bi Ingri prodaja Arene, u nedostataku svježeg novca, barem kratkoročno olakšala nezavidnu financijsku situaciju.

A da je ova građevinska kompanija u ozbiljnim problemima potvrđuje i najava restrukturiranja, objavljena u četvrtak na Burzi, u čemu će im pomoći stručnjaci tvrtke KPMG Hrvatska. Iz burzovnog priopćenja o financijskom restrukturiranju može se iščitati da će tvrtka dugove koji uskoro dolaze na naplatu zamijeniti dugoročnijim rješenjima.

Ingra se posljednjih godina intenzivno zaduživala na tržištu kapitala kroz izdavanje obveznica i komercijalnih zapisa, a problemi s likvidnošću postali su javni krajem prošle godine. Suočena s poteškoćama u isplati dospjelih obveza, prvenstveno prema dobavljačima, Ingra ih je jednim dijelom čak plaćala u vlastitim dionicama. Nakon što su u prosincu srezane plaće zaposlenima za 20 posto, sada je najavljeno otpuštanje trećine stalno zaposlenih do kraja ožujka, za čije je zbrinjavanje kompanija već prodala oko 75.000 dionica.

Na čelu uprave Ingre je dosad neupitni Igor Oppenheim, najveći pojedinačni dioničar s vlasničkim udjelom oko 10 posto, no bit će zanimljivo na skupštini Ingre 25. veljače: hoće li ostali dioničari dati povjerenje s obzirom na sve probleme u koje je zapela tvrtka? Jer u vlasničkoj strukturi nalaze se i tri mirovinska fonda koji zajedno drže oko 14 posto dionica i koji su dosad iskazivali povjerenje kupujući dionicu po znatno višim cijenama od trenutne, što znači i da u ovom trenutku trpe znatne gubitke.