CIJENA SVE NIŽA

Nema kupaca za najstariju pivovaru

28.01.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Ni na četvrtoj javnoj dražbi, koja je danas održana na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, nije se pojavio nijedan zainteresirani kupac za Daruvarsku pivovaru u stečaju. Početna cijena za najstariju hrvatsku pivovaru ovaj je put iznosila oko 26 milijuna kuna, odnosno 30 milijuna kuna sa zalihama

To je znatno manje u odnosu na drugi dražbeni krug kada je cijena iznosila 46,7 milijuna kuna, dok je na trećem dražbenom krugu, održanom početkom ovog mjeseca, cijena iznosila 35 milijuna kuna.

Branko Valentić, stečajni upravitelj Daruvarske pivovare nad kojom je zbog prezaduženosti još u svibnju pokrenut stečajni postupak, demantirao je napise u kojima se navodi da kupaca za pivovaru nema jer su njezini dugovi višestruko nadmašili vrijednost pivovare.

'Vjerovnici se namiruju u stečajnom postupku, sukladno stečajnom zakonu, a onaj tko kupi Daruvarsku pivovaru, dobit će je očišćenu od svih tereta, dakle dugova i hipoteka, te neće imati nikakvih obveza po tom pitanju', pojasnio je Valentić, dodajući da je u pivovari, koja već duže vrijeme radi znatno smanjenim kapacitetom, trenutno zaposleno još 70 radnika koji redovito primaju plaće.

Od sutkinje Trgovačkog suda u Bjelovaru, Sanjane Zorinc doznajemo da je u ovom trenutku dug Daruvarske pivovare dosegao oko 106 milijuna kuna, u što ne ulaze razlučni vjerovnici.

'Prema prvom isplatnom redu, koji čine radnici, dug je 5,8 milijuna kuna, dok je dug prema drugom isplatnom redu, u kojem su uglavnom dobavljači, preko 100 milijuna kuna. Razlučni vjerovnici Hypo Alpe Adria Bank d.d. i Republika Hrvatska, koji se prioritetno namiruje iz imovine pivovare na koju imaju založno pravo, potražuju još oko 85 milijuna kuna', izjavila je sutkinja Zorinc koja je peti krug javne dražbe Daruvarske pivovare u stečaju zakazala za 1. ožujka.