MJERE ZA OPORAVAK

HNB za pomoć tvrtkama otpušta 3 mlrd. kuna

28.01.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Prve aukcije za povoljnije kredite i jamstva države poduzetnici mogu očekivati već od 16. veljače. Međutim, u njima neće moći sudjelovati tvrtke koje su upale u teškoće prije 1. srpnja 2008. godine, poduzetnici koji imaju dugovanja prema državi te tvrtke koje se bave točenjem pića, kockanjem i kladioničarstvom

Prvi model pomoći gospodarstva oslanja se na HNB i Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR). Središnja banka, navela je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade, spustit će stopu obvezne pričuve za poslovne banke za jedan posto, odnosno otpustit će oko tri milijarde kuna.

Od toga iznosa dvije milijarde kuna poslovne banke će uz određenu kamatu posuditi HBOR-u, koji će tim sredstvima kreditirati poduzeća. Ostatak, jednu milijardu kuna banke će zadržati za sebe.

'Ovi krediti su prvenstveno namijenjeni poduzećima koja imaju problema u financiranju obrtnih sredstava. Znači, na ovaj način ćemo poboljšati likvidnost, a tako i utjecati na očuvanje radnih mjesta, ali i otvaranje novih', naglasila je premijerka.

Kriteriji za tvrtke

1) Koeficijent zaduženosti (ukupne obveze/aktiva) – manja od 0,9

2) Pokazatelj tekuće likvidnosti (kratkotrajna imovina/kratkoročne obveze) – veći od 0,8

3) Neto dobit na dan 31.12.2007 ili 31.12.2008 – tvrtka ne smije biti u gubitku

Drugi model pomoći poduzećima je osnivanje jamstvenog fonda preko kojeg će država pokriti dio rizika poslovnih banka prilikom davanja kredita. Vlada je s današnje sjednice uputila u Sabor konačni zakon o jamstvenim fondovima, u kojem stoji da će maksimalni iznos državnih jamstava iznositi dvije milijarde kuna.

'Gospodarstvo će tako, preko jamstvenog fonda, dobiti novih četiri milijarde kuna, od toga će većina ići u financiranje novih projekata ali dio je namijenjen i za reprogramiranje dugova koji su nastali nakon 1. srpnja 2008. godine', rekla je Kosor.

U oba modela, navela je premijerka, mogu sudjelovati samo tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, pod uvjetom da nemaju dugova prema državi.

USKORO MJERE ZA POMOĆ GRAĐEVINSKOM SEKTORU

Ministar gospodarstva Đuro Popijač najavio je da će Vlada uskoro izaći s posebnim paketom pomoći građevinskom sektoru te tvrtkama koje su u posebnim poteškoćama. Usto je naveo da je gotov pravilnik za osnivanje fondova za gospodarsku suradnju, trećeg modela pomoći tvrtkama u krizi.

'Nakon objave u Narodnim novinama, bit će raspisan javni poziv za sve one koji se svojim kapitalom žele uključiti u te fondove. Poziv će trajati do 31. prosinca ili do iscrpljenja maksimalnog iznosa koji je utvrdila Vlada, a to je milijardu eura', rekao je Popijač.

UKINUTE TROŠARINE ZA MALE BRODOVE

U saborsku proceduru Kosoričin kabinet je uputio i izmjene Zakona o posebnim porezima na automobile, plovila i zrakoplove. U promjene se išlo, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker, prvenstveno zbog zahtjeva malih proizvođača brodova. Tako se prilikom kupnje broda vrijednog do 200 tisuća kuna više neće plaćati trošarina.

ODGOĐENO OSNIVANJE AGENCIJE ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Vlada je odgodila osnivanje Agencije za poljoprivredno zemljište do 1. srpnja, a do tad se može slobodno trgovati zemljom. Osnovni razlog zbog čega se kasni s ustrojem agencije, naveo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, je nemogućnost zapošljavanja novih ljudi.

SREZANE PLAĆE U LOKALNOJ UPRAVI

Ministri su jednoglasno prihvatili i konačni prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Prema njemu lokalni činovnici više neće moći imati primanja veća od nekih viših državnih službenika. Isto tako, iznos plaća u lokalnim jedinicama neće moći biti veći od 20 posto od njihovih ukupnih sredstava, što je sad slučaju u 221 općini i županiji.