OGORČENI RADNICI

Odvest ćemo Zdravka i Višnju Pevec na sud

28.01.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Sindikalni predstavnici iz nekoliko centara Peveca, nezadovoljni zbog dvotjedne odgode stečaja tvrtke i činjenice da se vlasnici nisu pojavili na otvaranju stečaja Peveca Zagreb, uputili su im danas iz Kutine poruku da će ih na sljedeće ročište povesti radnici

Podsjetimo, trgovački sud u Bjelovaru odgodio je prije dva dana (26. siječnja) na 15 dana odluku o otvaranju stečaja u tvrtki Pevec Zagreb, iako uvjeti za stečaj postoje, jer pozivi vlasnicima Višnji i Zdravku Pevecu nisu bili dostavljeni pravovaljano. Kako doznajemo, poziv za ročište primio je odvjetnik bračnog para Pevec, kojemu nije produljena punomoć za ovu godinu pa je poziv proglašen - nevaljanim. Novom pravnom smicalicom Pevecovi su produljili agoniju više od 700 radnika, koji plaću nisu dobili od rujna.

Danas okupljeni radnici iz Kutine poručuju kako, pojavili li se vlasnici ili ne, stečaj mora biti pokrenut 10. veljače, za kad je sutkinja Branka Pleskalt zakazala novo ročište. 'Uputili smo danas poruku Zdravku i Višnji da se nađemo i odvedemo ih na sud taj dan!' kazao je Željko Klaus iz Sindikata EKN. Na pitanje hoće li Pevecovi i ovaj put pokušati pričom o novom strateškom partneru odgoditi stečaj, Klaus misli kako 'logika i Pevec nemaju nikakve veze, iako se nada da će biti toliko pametan da to neće napraviti'. Klaus kaže kako bi radnici Zdravku Pevecu rado došli na kavu, da ga uspiju pronaći doma, jer ga je teško uhvatiti s obzirom na to da živi na više lokacija.

Njima odgovara da se stečaj proglasi čim prije, kako bi dobili barem neki novac, kao radnici iz tvrtke Peveca Bjelovar, u kojoj je stečaj proglašen na Badnjak pa će prvi novac dobiti u travnju iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

O razlozima zašto vlasnici odgađaju stečaj koji je neminovan i zavlače radnike, pletu se različite priče, od one o povratu duga kamatarima i pokušaju izvlačenju novca, do onih osobne prirode – činjenice da bračni par naviknut na bogatstvo teško može prihvatiti propast i gubitak kontrole nad tvrtkom.