NOVI BIZNIS

Lijanović mlađi ulaže u turizam i struju

28.01.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Stipe Ivanković Lijanović, mladi izdanak širokobriješke poduzetničke obitelji Ivanković Lijanović, široj javnosti poznate po mesnim delicijama, odlučio je napraviti iskorak te se okušati u ekološkom voćarstvu i elitnom turizmu, a od ove godine i u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. Spomenute je projekte pokrenuo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i nada se da će za pet godina već biti dobro uhodan biznis

Iako je riječ o ukupno šest milijuna eura vrijednim poslovnim investicijama, novi su projekti relativno mali korak za mladog Lijanovića, no kapitalni projekt izgradnje pogona na biomasu velik je korak za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.   

'Budućnost vidim isključivo u proizvodnji hrane i energije pa, slijedom toga, sa svojim stručnim timom savjetnika i menadžera ove godine krećem u 3,8 milijuna eura vrijednu investiciju izgradnje pogona na biomasu kapaciteta 1 MW (megavat), odnosno 8 milijuna kilovat sati struje na godinu. U sofisticiranu opremu, koju smo nabavili u Njemačkoj, uložili smo 1,5 milijuna eura, a sam postupak proizvodnje električne energije kreće s naših i oranica naših kooperanata. Iz kukuruzne silaže i sjenaže proizvodit ćemo tzv. zelenu masu koju ćemo skladištiti u silose, a potom spaljivati u biopogonu, u kojem ćemo spaljivati i stajski gnoj s naše farme goveda.

U procesu proizvodnje električne energije godišnje ćemo dobivati i oko 10.000 tona humusa, a toplinu koja se oslobađa tijekom procesa iskoristit ćemo za grijanje plastenika u kojima ćemo, na površini od 1 hektara, uzgajati ekološko voće i povrće. Struju koju proizvedemo prodavat ćemo HEP-u, stoga radimo na stjecanju statusa povlaštenog proizvođača. Intenzivno se rade i elaborati i studije za projekt izgradnje pogona na biomasu', objašnjava Stipe Lijanović junior, čija je tvrtka Stipex već kupila 35.000 četvornih metara zemljišta u selima Velika Pisanica, Gornja Kovačica i Cremušina, u okolici njegovog, nekoliko milijuna eura vrijednog, bjelovarskog ranča koji se prostire na tri milijuna četvornih metara

Lijanović je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom 2007. pokrenuo i projekte ekološkog govedarstva i voćarstva te je u tu svrhu počeo intenzivno otkupljivati poljoprivredno zemljište.

'Otkupljivao sam isključivo privatno zemljište, a moja tvrtka Stipex sada već ima oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 400 hektara u vlasništvu, a 100 u najmu, što će uskoro prijeći u vlasništvo. Primarna proizvodnja tvrtke Stipex i dalje je govedarstvo, trenutno smo na 400 komada rasplodnog stada, a plan nam je do kraja 2011. doći do 1.000 komada rasplodnog stada visokokvalitetnih grla. Na iskorak u voćarstvo odlučio sam se isključivo zbog učestalih upita naših kupaca za ekološkom jabukom', kaže Stipe Lijanović mlađi, koji nam je otkrio i da je začetak mesnog carstva Lijanovića bila upravo proizvodnja voća te je projekt eko voćarstva, koji je pokrenuo, svojevrstan povratak obiteljskim poduzetničkim korijenima.

'Uspon moje obitelji počeo je 70-ih godina, kada se moj djed Stipe, stari Lijan, bavio trgovinom voća i povrća te proizvodnjom duhana, a 1980, kada sam ja rođen, obitelj je otvorila prvu mesnicu pod imenom Lijanović, ugradivši tako nadimak mog djeda u ime tvrtke', kaže Stipe Ivanković Lijanović koji je, kao i ostali članovi njegove obitelji, prezimenu Ivanković dodao i - Lijanović.

Ulaganjem u brend Lijanovići obitelj je do kraja 90-ih postala poznata u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Danas suvremeno opremljena mesna industrija Lijanovići proizvodi oko 70 tona mesa na dan i jedna je od najvećih mesoprerađivačkih industrija u ovom dijelu Europe.

'Iz matične tvrtke, čije je sjedište u Širokom Brijegu, danas izvozimo svoje mesne proizvode na tržište Hrvatske, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Rusije i Turske', kaže Stipe Ivanković Lijanović.

On se 2000. godine iz Širokog Brijega preselio u Zagreb s ciljem preuzimanja hrvatskog tržišta u dijelu mesne branše, jer se upravo tada zabranio uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, što je, kako kaže, direktno pogodilo tvrtku Lijanovići Zagreb, ali ipak nije bitno ugrozio poslovanje širokobriješkog koncerna Lijanovići, koji godišnje ostvaruje oko 200 milijuna eura prometa.

Osim za proizvodnju hrane, Stipe Lijanović se odlučio i za ulaganje u elitni kontinentalni turizam.

'U netaknutoj prirodi Bilogore, u selu Cremušina, kupio sam sve katastarske kuće i selo je sada ispražnjeno, odnosno iseljeno. Na tom mjestu planiram izgraditi eko-etno selo u kojem će biti isključivo kuće od drvenih trupaca. Posjetiteljima sela na raspolaganju će biti čitav niz popratnih sadržaja, od bazena i teniskih terena pa do golf igrališta. Za potrebe turizma izgradit ćemo i mini hotel s restoranom, koji će biti prepoznatljiv, jer će se u njemu posluživati isključivo domaće delicije', kaže Stipe Ivanković Lijanović dodajući da će za potrebe gostiju visoke klase u sklopu svog eko-etno sela izgraditi i heliodrom te će posjetitelji moći stići i zračnim putem.