KUPOVINA ROBE U INOZEMSTVU

Na granici ništa, preko pošte carina i PDV

26.01.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Od 1. siječnja ove godine hrvatskim je državljanima dozvoljeno u osobnoj prtljazi u Hrvatsku iz inozemstva unijeti robe u vrijednosti tisuću na koju neće platiti carinu i PDV. S druge strane, međutim, ta se pogodnost ne odnosi i na robu koja izvana dolazi poštom, jer na nju se carina i PDV ne plaćaju samo ako je roba vrijednosti manje od 160 kuna

U praksi to znači da se na nova dječja kolica ili jaknu, kupljene na skijanju u Austriji, vrijednosti do tisuću kuna, prilikom ulaska u Hrvatsku carina i PDV neće platiti, dok će primatelj u Hrvatskoj na tu istu robu, naručenu poštom, platiti deset posto carine i PDV od 23 posto, piše Novi list.

Hrvatski građani doskočili su, međutim, i ovome, ponovno tjerajući vod na svoj mlin. Najčešće subotom, slovenski i mađarski poštanski uredi u blizini granice s Hrvatskom, naime, bilježe veće gužve na šalterima nego inače, jer hrvatski državljani po robu naručenu u inozemstvu, pristiglu u poštanskim paketima, odlaze u, najčešće, slovenske Brežice, te zatim u Hrvatsku unose kao osobnu prtljagu, na koju ne plaćaju carinu i PDV.

Onima koji žive u, primjerice, Zagrebu, daleko je isplativije po, primjerice, dječja kolica naručena u Velikoj Britaniji, koja su internetom platili 700 kuna, otići u poštanski ured u Brežicama, i unijeti ih u Hrvatsku besplatno kao dio osobne prtljage, oslobođene od carine i PDV-a, nego ih na kućnoj adresi prilikom preuzimanja pošiljke platiti, s uračunatim davanjima, 930 kuna

Naime, kako se i sami građani savjetuju međusobno na internet forumima, piše Novi list, dovoljno je prilikom naručivanja pošiljke, umjesto kućne adrese, navesti samo svoje ime i prezime, naznaku 'poste restante' i poštanski ured u Sloveniji u koji pošiljka treba stići. .