PROMAŠENA REFORMA

Zakon ne dopušta prodaju i kupnju oranica!

26.01.2010 u 08:52

Bionic
Reading

Vlasnik ste poljoprivrednog zemljišta i odlučili ste svoju zemlju prodati. Nemojte ni pokušati krenuti u proces prodaje ili kupnje zemlje jer, na žalost, zakonski to sada ne možete napraviti

Zbog Vladine inertnosti, ali i političkih razmimoilaženja koalicijskih partnera HDZ-a i HSS oko zemljišne reforme, tržište poljoprivrednog zemljišta od početka godine potpuno je blokirano, piše Jutarnji list

Od 1. siječnja na snazi je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji predviđa da se sva zemlja prodaje isključivo preko agencije koja je osnovana na papiru, ali u stvarnosti ne funkcionira. Ako ste i ušli u proceduru kupoprodaje zemlje, stvar će zapeti kod javnog bilježnika ili u gruntovnici, koji moraju postupati po zakonu, a on kaže da je za posredovanje u prodaji nadležna 'nepostojeća' agencija.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja agencije Ana Budanko Penavić rekla je za Jutarnji list kako je Vlada u proračunu umanjila sredstva za agenciju, zbog čega nije profunkcionirala na terenu. Prema njezinim riječima, da bi agencija profunkcionirala, potrebno je više od godinu dana, zbog čega će se ići u hitne izmjene zakona.

Koncept prodaje preko agencije osmislila je Hrvatska seljačka stranka, jer se na taj način željelo pojačati okrupnjavanje usitnjenih i nekonkuretnih poljoprivrednih posjeda. U vrijeme dok je Ministarstvo poljoprivrede vodio Božidar Pankretić, zakon je dobio zeleno svjetlo Vlade i Sabora unatoč protivljenju seljaka. Seljačke udruge tvrdile su da se radi o novoj nacionalizaciji koja će pasti na Ustavnom sudu jer smatraju da nitko nema pravo određivati privatnim vlasnicima kako će prodavati svoju djedovinu.

'Ta je zemljišna reforma suluda i to smo govorili od samog početka', kaže Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje.

Iako HDZ i HSS naizgled u Vladi funkcioniraju bez trzavica, neslužbeno se iz krugova HDZ-a doznaje, piše Jutarnji list, da su skloni rušenju ove HSS-ove reforme te osmišljavanju nove reforme. Za početak Vlada će hitno ići u izmjene zakona kako bi se njegova primjena odgodila, a tržište odblokiralo. Naknadno bi se razmišljalo i tome hoće li agencija biti ključno mjesto za prodaju zemlje ili će, kao do sada, vlasnici imati pravo sami odlučivati kako prodati zemlju.

S druge strane, vlasnici imaju pravo na sudske tužbe i traženje naknade štete jer im je država propustima i lošim zakonskim rješenjima onemogućila prodaju svoje zemlje.