SUSRET KOSOR - SAMECKI

Ulaskom u EU 20 puta veće potpore za investicije

25.01.2010 u 08:27

Bionic
Reading

Povjerenik EU-a za regionalnu politiku Pawel Samecki danas i sutra boravi u Zagrebu i sastat će se s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor te članovima Vlade

Razgovarat će o pristupnim pripremama zemlje u kontekstu politike kohezije EU-a. Ukoliko, kako se i očekuje, Hrvatska pristupi EU-u 2012. godine, moći će koristiti investicijski poticaj u iznosu do 2,2 milijarde eura tijekom 2012. i 2013. godine – ili 20 puta veći iznos potpore u odnosu na onaj koji sada dobiva kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

Hrvatska je dobila 438,5 milijuna eura investicija EU-a kroz program IPA od 2007 do 2009. Tri specifična projekta odnose se na regionalni razvoj: zaštita okoliša (53,5 milijuna eura), promet (53,5 milijuna eura) i regionalna konkurentnost (34,9 milijuna eura). Povjerenik će naglasiti potrebu ubrzanja provedbe tih programa.

Najavljujući svoj posjet, povjerenik Samecki je izjavio: 'Pred Hrvatskom su veliki izazovi, što zahtijeva snažnu posvećenost u smjeru da osigura da su potrebne administrativne strukture uspostavljene kako bi u potpunosti iskoristila potencijal buduće investicije EU-a. Od ključne je važnosti da sve razine vlasti tako dobro pripreme teren kako bi ta investicija dala poticaj cijelom gospodarstvu.'

Glavni prioriteti programa koje sufinancira EU odnose se na prometnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, investicije u malom i srednjem poduzetništvu.