PRIJEDLOG SSSH-a

Treba uvesti moratorij na cijene i rast poreza

09.01.2009 u 11:39

Bionic
Reading

O krizi se tek stidljivo počelo razgovarati tek krajem 2008., mi već osjećamo njezine posljedice, a Vlada još ne daje nikakve mjere', rekla je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Knežević, navodeći slogan 'Kriza stigla a gdje su mjere?'

- Hrvatska je u nezavidnoj socijalnoj poziciji jer ima čak 1,1 milijun umirovljenika, od čega 75 posto živi s tek 1485 kuna mirovine, 220 tisuća nezaposlenih i 55 tisuća građana koji primaju socijalnu pomoć, tvrdi Knežević, prenosi SEEbiz.eu.

Sve su zemlje uvele mjere po kojima se građani oslobađaju od poreza ili primaju pomoć u novcu, naglasili su čelnici SSSH, koji su ponudili svoje mjere borbe protiv krize. Građani ipak očekuju pomoć od države, ne u smislu Obaminog plana, ali zbog pada kupovne moći i pesimizma u području investicija, u gospodarstvu vlada negativna klima.

- Ukoliko nećemo ništa napraviti tijekom 2009. doći će do velikog broja otkaza u narednim godinama, što će dovesti i do lošijeg odnosa građana prema ulaska u Europsku uniju, naglasila je Knežević.

Zato Sindikat predlaže, rekao je Mario Švigir iz SSSH, da se uvede moratorij nad rastom cijena na koje izravno ili neizravno utječu država ili lokalna samouprava. Osim toga treba uvesti i moratorij na rast poreza, prireza, doprinosa i komunalnih naknada. Po uzoru na Europsku uniju, sindikat poziva na osnivanje fonda za pomoć malim i srednjim poduzećima, koje su zbog krize došla u financijske probleme. Švigir naglašava da je iznimno bitno i da Vlada što prije objavi za koje je infrastrukturne investicije zainteresirana, koje bi se financirale kroz koncesijsko udruživanje države s potencijalnim privatnim investitorima.

Sindikat drži da država mora imati u vidu i izrazito ugrožene slojeve društva, kako bi se, naglašava Švigir, izbjegli 'drastični humanitarni scenariji i pojava gladi'. Vlada, također, treba s bankama dogovoriti mogućnosti reprogramiranja kredita i dugova građana. Veliki je problem, pogotovo za mlade obitelji, što su rate kredita naglo narasle i nužno je da država donese zakonska ograničenja u podizanju dogovorene kamatne stope, naglasio je Švigir.

SSSH se osvrnuo i na prepucavanja oko energetske politike u Hrvatskoj i krize plina. Dr.sc.Branimir Molak, naglasio je da su energenti u Hrvatskoj neopravdano su skupi, kao i da Hrvatska ima dovoljno plina za svoje potrebe.

- Umjesto da se prepucavaju oko toga tko je ili što u banani, političari bi se trebali sjesti skupa, ne raditi ništa i jesti banane, komentirao je Molak navodeći kako je većina ugovora o nabavi plina za Hrvatsku obeštetila naš proračun prevelikim cijenama.

- Postoji podaci o proizvodnji i potrošnji plina, koji pokazuju da je omjer 94 posto, prema tome ne znam od kuda podatak da moramo uvesti 40 posto plina', objašnjava Molak, koji nadalje navodi da je Hrvatska čak i izvozila plin.

Upozorio je pak, kako se plin u Italiju izvozi po cijeni od tek 6 centi po prostornom metru, dok naša kućanstva istu količinu plina plaćaju ogromnih 40 centi. Također plin koji se uvozio iz Rusije još 2006. godine Hrvatska je plaćala 22 centa po prostornom metru, što znači da je Hrvatska višestruko više plaćala uvoz plina, nego što je zaradila na izvozu vlastitog plina., što Molak drži štetnim za državu.