VLADAVINA PESIMIZMA

Hrvati očekuju dugotrajnu krizu

19.01.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Gospodarska kriza osjeti se u 82 posto hrvatskih tvrtki, pokazalo je istraživanje koje su proveli MojPosao (www.MojPosao.net) i business.hr (www.business.hr) tijekom prosinca 2009. na uzorku od preko 1.500 ispitanika

Velika većina ispitanika, njih 82 posto, rekla je da se gospodarska kriza osjeti u tvrtki u kojoj rade, dok je 11 posto ispitanika izjavilo kako se kriza još ne osjeti, ali su uvjereni da hoće.

S druge strane, pet posto ispitanika smatra da gospodarske krize u tvrtki u kojoj rade neće biti, a dva posto kako je kriza čak imala pozitivan utjecaj na poslovanje njihove tvrtke.

Polovica ispitanika smatra da će kriza trajati još godinu do dvije, dok je 43 posto pesimističnije i smatra da će kriza trajati još više od dvije godine. Optimista koji smatraju da će kriza završiti ove godine je svega sedam posto.

Najpesimističniji su oni koji rade u hrvatskim institucijama - njih 51 posto smatra da će kriza trajati više od dvije godine, a odmah iza njih su ispitanici koji rade u državnim tvrtkama.

Među najoptimističnijim ispitanicima su oni koji rade za privatne tvrtke, pa tako njih devet posto smatra da će kriza završiti ove godine, a 52 posto za godinu do dvije.

Iako borba protiv krize uglavnom uključuje veći broj teških odluka, najviše ispitanika bi se rado uhvatilo u koštac s takvim problemima, tako da njih 41 posto smatra kako bi oni sami bili idealni vlasnik tvrtke u kojoj bi najradije radili.

Raditi za stranog vlasnika idealnim drži 20 posto ispitanika, dok bi za državu najradije radilo njih 18 posto. Najmanje su popularni hrvatski vlasnici poduzeća za koje bi radilo 17 posto ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 35 posto, smatra da će im u životu biti bolje tek za godinu do dvije, petina ih smatra da će im biti bolje za manje od godine dana, četvrtina tek za više od dvije godine, dok čak petina očekuje da će im u iduće dvije godine biti sve gore.

Kriza utječe na život čak 94 posto ispitanika - 46 posto izjavilo je da jako utječe na njihov život, a 50 posto da utječe, ali malo. Svega četiri posto izjavilo je kako kriza nije imala utjecaja na njihov život.

Kriza ima nešto veći utjecaj na žene nego na muškarce, a njome su više zahvaćeni ispitanici iz starijih dobnih skupina. Više utječe na živote ispitanika sa srednjom stručnom spremom, a ujedno se jače osjeti kod zaposlenika u privatnim tvrtkama.

Trenutno se 45 posto ispitanika najviše u životu boji bolesti. Za 20 posto njih najveći strah je gubitak posla, dok gospodarska kriza sama po sebi predstavlja najveću prijetnju za 14 posto ispitanika.

Za 53 posto ispitanika obitelj je najvažnija u životu, a slijede zdravlje s 26 posto, ljubav sa sedam posto i pravednost s pet posto. Novac je najvažniji tek za tri posto ispitanika, a prijateljstvo za dva posto.

Trećina ispitanika nema osobni dug, do 5.000 eura dužno je njih 27 posto, između 5.000 i 30.000 eura 22 posto, a više od 30.000 eura 16 posto ispitanika. Najviše su zaduženi ispitanici u dobi od 31 do 40 godina, od kojih je 21 posto zaduženo za više od 30.000 eura.

Većina ispitanika, njih 63 posto, ne namjerava dizati kredit u 2010. godini, četvrtina nije sigurna hoće li će dizati kredit, a svega 11 posto namjerava se zadužiti u ovoj godini.