NITKO IH NE TJERA

80-tak radnika TLM želi otpremnine i na burzu

09.01.2009 u 08:56

Bionic
Reading

U vrijeme kad deseci tisuća radnika u Hrvatskoj strahuju hoće li zbog aktualne globalne krize završiti na ulici, iz šibenske Tvornice lakih metala (TLM) stiže zbunjujuća vijest.

Najmanje stotinjak radnika, od ukupno 1350, izrazilo je spremnost dragovoljno napustiti stalno zaposlenje i otići na burzu rada, unatoč činjenici da im se plaće isplaćuju redovito i u skladu s Kolektivnim ugovorom.

'I jesmo i nismo iznenađeni. Potkraj pretprošle godine, u vrijeme preuzimanja tvrtke od države, kad je precizirano da će novi vlasnik, peteročlani konzorcij, preuzeti 1450 radnika od ukupno njih 1550 i sljedeće tri godine jamčiti da neće biti novih otkaza, svjedočili smo neviđenoj situaciji.

Stotine radnika željelo je, uz otpremninu, napustiti radno mjesto, pa je izbio pravi skandal oko sastavljanja liste od stotinu prekobrojnih, za koliko ih je država osigurala novac za otpremnine', kaže Damir Begović, predsjednik Uprave TLM-a.

'Budući da tada nisu ispunjene želje svih onih koji su izrazili spremnost da napuste TLM', nastavlja Begović', mi smo, kako smo i najavili, potkraj prošle godine iznova počeli razgovore s potencijalnim dragovoljcima. Ponudili smo im da uz iste uvjete, dakle uz pet tisuća kuna otpremnine za svaku godinu staža, napuste TLM', kaže Damir Begović.

Kako su u restrukturiranju tvrtke ugašeni TOFAL, PROMAL i DOMAL, očekivalo se da će većina od 70-ak radnika tih poduzeća potražiti spas u otpremninama i odlasku na burzu rada. Na veliko iznenađenje, oni se nisu odazvali, ali se među dragovoljcima našlo čak 80-ak radnika Valjaonica, dakle najperspektivnijeg dijela TLM-a.

'Ti radnici, bez suglasnosti njihovih šefova, neće moći napustiti TLM. Ne možemo dopustiti da ostanemo bez proizvodne radne snage. Bolje rečeno, nećemo njihov odlazak stimulirati otpremninama', kaže Begović.