INA O RAFINERIJI SISAK

'Ne zatvaramo, već moderniziramo'

18.01.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Ina je danas odbacila špekulacije o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak koje su se, kako navode iz kompanije, pojavile u medijima nakon incidenta u subotu, a putem priopćenja Sisačke eko akcije

U subotu, 16. siječnja, oko 19:50 sati, u Ininoj rafineriji nafte Sisak na pogonu KP-6, sekcija D-3500, došlo je do požara i eksplozije, podsjeća Ina u svom današnjem priopćenju. Na teren je izašlo pet vatrogasnih vozila te je požar tijekom večeri stavljen pod kontrolu, a potom i ugašen. Ozlijeđenih osoba nije bilo te sukladno mjernim postajama na terenu utjecaj na okoliš nije zabilježen. Povjerenstvo Ina Rafinerije nafte Sisak utvrđuje sve detaljne okolnosti ovog događaja i nastalu materijalnu štetu. Iz Ine pritom navode da će o svim važnim rezultatima Povjerenstva pravovremeno izvijestiti javnost.

'Vezano za tvrdnje Sisačke eko akcije o tome da INA – Industrija nafte d.d. dopušta ovakve incidente jer ionako namjerava zatvoriti rafineriju, ovime odlučno odbacujemo takve neprihvatljive špekulacije', ističe se u priopćenju.

Pritom se dodaje da su u svakom industrijskom kompleksu zbog velikog broja kompleksnih postrojenja i tehnoloških procesa ovakve situacije moguće. Kako se navodi, to potvrđuje činjenica da se navedeni incident dogodio u krugu nedavno moderniziranog FCC postrojenja koje je ključno postrojenje za proizvodnju benzina.

U priopćenju se naglašava da je Ina od početka projekta modernizacije uložila 115 milijuna eura (preko 800 milijuna kuna) u sisačku rafineriju i ulaže i dalje 'jer je glavni faktor Inina uspjeha upravo modernizacija rafinerija'. Modernizacija rafinerije Sisak se nastavlja kao dio investicijskog programa vrijednog oko milijardu dolara 'što će obje Inine rafinerije uvrstiti među najmodernija rafinerijska postrojenja u svijetu'.

U ovom trenutku u sisačkoj rafineriji je u tijeku intenzivna izgradnja postrojenja Izomerizacije kao jednog od postrojenja u okviru projekta modernizacije. 'Nastavit ćemo upravo s takvim aktivnostima u nadolazećem periodu sve dok obje Inine rafinerije ne budu modernizirane', zaključuju iz Ine.