AGROKOR PREUZEO VUPIK

Kosor bi Todorića pozvala u Vladu

15.01.2010 u 19:30

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je večeras iz Vukovara sve one koji imaju ideje i mogu pokazat neki od putova za izlazak iz gospodarske krize da to i učine i pridruže se Vladi u traženju najboljih rješenja.

Govoreći na svečanosti kojom je obilježen ulazak vukovarskog poljoprivredno-industrijskog kombinata Vupik u sastav koncerna Agrokor, koji je krajem prošle godine postao vlasnikom 87,98 posto dionica Vupika, premijerka Kosor je istaknula kako je uvjerena da će krajem ove godine hrvatsko gospodarsko zabilježit mali ali zasigurno pozitivan napredak.
'Uz mjere koje smo jučer predstavili gospodarstvenicima, nastavit ćemo još žešćim tempom jer već ima nekih novih prijedloga kako pomoći hrvatskom gospodarstvu', kazala je Kosor obrativši se predsjedniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću riječima kako bi ga, nakon svega što je napravio, najrađe pozvala u Vladu, ali da zna da će njegov odgovor bit negativan.

Predsjednik Agrokora Ivica Todorić rekao je kako će Vupik 2009. završit s ukupnim prihodom u iznosu 150 milijuna kuna, a u planu je za tri godine da Vupik ostvari oko milijardu kuna ukupnog prihoda. Dodao je kako se u sastavu Agrokora Vupik nalazi od srijede, a danas su, kako je kazao, radnicima isplaćene i plaće, a tvrtka je deblokirana.

Istaknuo je kako će Agrokor ispoštovati sve ono što je preuzeo kupnjom većinskog paketa dionica Vupika najavivši ulaganje oko 500 milijuna kuna. Todorić je odao priznanje Vladi za učinjene korake u pomoći hrvatskom gospodarstvu ocijenivši kako je Hrvatska do sada u borbi s gospodarskom krizom načinila 'jedno malo čudo'.

Također je govorio i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 87,98 posto dionica Vupika objavio je u rujnu prošle godine po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune.

Dva mjeseca kasnije, u studenome, Upravni odbor HFP i potom Vlada prihvatili su kao najbolju ponudu Agrokora koji se obvezao 87,98 posto dionica platiti 30 milijuna kuna, podmiriti 20 posto dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, odnosno oko 50 do 60 milijuna kuna.

Agrokor se u ponudi također obvezao u trogodišnjem razdoblju zadržati 847 radnika Vupika, za njih osigurati 25 posto plus jednu dionicu, kao i kroz pet godina u Vupik uložiti 430 milijuna kuna. Potporu toj ponudi dali su i predstavnici sindikata u Vupiku s kojima je Agrokor sklopio i socijalni sporazum.