PROBLEMI S LIKVIDNOŠĆU

Radnicima Sunčanog Hvara minimalac

15.01.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Na skupu radnika Sunčanog Hvara, održanom danas poslijepodne, prihvaćeni su prijedlozi Uprave i Nadzornog odbora te tvrtke prema kojima će svi zaposlenici uključujući i menadžere do 15. lipnja ove godine primati minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od oko 2.100 kuna uvećanu za 10 posto neisplaćenog dijela plaće za studeni

Nakon tog razdoblja bit će isplaćivane pune plaće, jer se očekuju prihodi od turizma, kao i dugovanja koja će prema radnicima nastati isplatom minimalca, pri čemu je član Nadzornog odbora Dragan Lazukić rekao da postoji realna mogućnost da se dugovi isplate i prije sezone.

Prijedlog Uprave i Nadzornog odbora, koji su predstavili Lazukić i predsjednik Uprave Johan Cornelis, uslijedio je zbog problema s likvidnošću u najvećoj hotelskoj tvrtki na otoku Hvaru.

Prijedlog je saslušalo i s puno gorčine prihvatilo gotovo 400 zaposlenika na skupu radnika na kojem su bili i predstavnici Sindikata i Radničkog vijeća "Sunčanog Hvara".

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić nakon sastanka je rekao da će sindikat ipak pozitivno očitovanje na prijedlog nastojati uobličiti u vidu sporazuma koji će radnicima garantirati da će im dugovanja nastala isplatom minimalne plaće biti vraćena u rokovima koji će se dogovoriti, a to bi, kazao je, prema svemu sudeći moglo biti tek od srpnja ili kolovoza 2010. godine.

Uprava i Nadzorni odbor Sunčanog Hvara danas do podne su putem Zagrebačke burze izvijestili da je "zbog trenutnih financijskih poteškoća tvrtke dovedena u pitanje redovita i cjelovita isplata plaća zaposlenicima".

"Uprava je u dijalogu s predstavnicima Sindikata i Radničkog vijeća donijela odluku o isplatiti 40 posto plaće zaposlenicima za studeni 2009., uz zadržavanje neophodne razine operativnog kapitala", navodi se u obavijesti Sunčanog Hvara u kojoj je i najavljeno da će se na današnjem skupu radnika tvrtke raspravljati o "alternativnom rješenju vezano za isplate plaća u nadolazećim mjesecima".

Uprava i Nadzorni odbor Sunčanog Hvara izvijestili su i da "pripremaju alternativne prijedloge za podmirenje obveza prema Orco Property Group i Hrvatskom fondu za privatizaciju, čije pozajmice dospjevaju na naplatu u narednih 90 dana".

Najavljeno je da će Uprava i Nadzorni odbor na Skupštini tvrtke, 3. veljače, predložiti određene mjere restrukturiranja tvrtke, kojima bi se osigurala i financijska sredstva neophodna za pripremu i realizaciju nadolazeće turističke sezone, kao i temelji za budući razvoj Sunčanog Hvara.