UPITAN PROJEKT U CRNOJ GORI

Radić traži državna jamstva za 'posao stoljeća'

Bionic
Reading

Direktor IGH Jure Radić i direktor Konstruktora Željko Žderić ipak su zatražili pomoć hrvatske Vlade u osiguranju jamstava za izgradnju autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori. Obojica su zbog toga pohodili Banske dvore, piše Poslovni dnevnik

Glavni ljudi konzorcija tih privatnih tvrtki žele da za kredit koji bi dobili ili od banaka, ili od EBRD-a i EIB-a, dobiju državno jamstvo. Koliko je poznato, Vlada na čelu s Jadrankom Kosor još se nije izjasnila hoće li i na koji način pomoći domaćem konzorciju kojemu u slučaju neosiguranja jamstava propada posao od 2,77 miljardi eura. Navodno su u Vladi skloniji određenoj pomoći kroz fondove koji se upravo osnivaju ili samo kroz utjecaj i lobiranje kod banaka.

Situacija s jamstvima za kredite u vrijednosti od oko 815 milijuna eura koliko treba osigurati za konačni potpis ugovora u Crnoj Gori, sve se više komplicira. Iako se još u rujnu tvrdilo da su UniCredit i Zagrebačka banka dali jamstva te da su spremni osigurati polovicu kredita, početkom ovog tjedna neki su mediji objavili da to nije točno.

Neslužbeno se može saznati, navodi Poslovni dnevnik, da su UniCredit i Zaba svoje kredite uvjetovali osiguranjem djela kredita od strane Konstruktora, IGH i Tehnike. Navodno da bi se aktiviralo pismo namjere konzorcij je trebao osigurati oko 100 milijuna eura, međutim to se nije dogodilo i došlo je do javnog prepucavanja. Glavni argument Radića i Žderića pri traženju pomoći od Vlade je brodogradnja, čuvanje radnih mjesta i omogućavanje velikog izvoza. Isto tako, pozivaju se i na primjere zapadnih država koje pomažu svojim tvrtkama.

Domaći konzorcij od ukupno 2,77 milijardi eura, mora osigurati financiranje od milijarde eura. Od toga je 815 milijuna potrebno za prvu fazu i ključno je za posao. Ako bi cijeli iznos tražili od Vlade, praktički bi 'pojeli' sav kreditni potencijal koji se želi osloboditi za pomoć što više tvrtki. Moguće je međutim i da se zadovolje manjim djelom, jamstvima za 100 milijuna inicijalnih eura kredita koji bi bili potrebni za daljnje aktiviranje jamstava UniCredita i Zabe.

Iako još ništa nije dogovoreno od crnogorskih izvora bliskih Vladi saznaje se, piše Poslovni dnevnik, da Željko Žderić uvjerava kako je pomoć hrvatske Vlade osigurana. Navodno je i od samog dobijanja posla s tim računao. Domaći konzorcij ima vremena još samo mjesec dana za osiguranje kredite, no Vlada Crne Gore već je počela pregovore s drugoplasiranim izvođačem koji je spreman spustiti svoju cijenu.