POSTIGNUT DOGOVOR

Izbjegnut plinski cjenovni udar na tvrtke

13.01.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Nabavna cijena prirodnog plina za distributere koji opskrbljuju povlaštene kupce odnosno gospodarstvo iznosit će u naredna tri mjeseca 1,71 kunu po prostornom metru plina. Nakon toga ići će se s novim obračunom cijena, što će se ponavljati nakon svakog tromjesečja barem do kraja ove godine

Rezultat je to današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva gospodarstva, Ine i tvrtke Prirodni plin te distributera i potrošača. Naime, Vlada je krajem prošle godine odlučila povisiti nabavne cijene plina distributerima za tarifne kupce odnosno kućanstva s 1,32 na 1,7 kuna, ali nije definirala koliko će porasti cijena za poduzeća.

Zbog toga je došlo do nereda na tržištu plina za gospodarstvo. Neke tvrtke dobile su čak od Ine prijedloge novih ugovora u kojima je cijena porasla i za 70-80 posto, i to u stilu 'uzmi ili zatvaramo pipu'.

Priznao je to i danas državni tajnik za industriju Ruđer Friganović, koji je naveo da svi ugovori koji su poslani, a neki su i potpisani (15 kompanija), ne vrijede.

'U razgovoru s Inom i Prirodnim plinom te distributerima dogovorili smo da se kroz 2010. cijena za povlaštene kupce definira svaka tri mjeseca, s tim da se dogovori određeni diskont kako bi se amortizirao nagli skok cijena. Niti jedna niti druga strana nisu s time pretjerano zadovoljne, što dokazuje da smo uspjeli postići kompromis i dobro odigrali ulogu medijatora', istaknuo je Friganović.

Povlašteni kupci, koji čine 13 posto potrošača, dosad su bili naviknuti, naveo je Frigić, da imaju istu cijenu kao i kućanstva, ali sad će se za njih primjenjivati tržišni princip izračuna cijena. I Ina i distributeri i povlašteni kupci morat će se naviknuti na promijenjene odnose.

'Hrvatska nije prebogata energijom i ne može svoju konkurentnost graditi na jeftinoj cijeni energije', rekao je Frigić.

Uglavnom, kad se na nabavnu cijenu od 1,71 kunu dodaju naknada, marža distributera i PDV, u konačnici će povlašteni potrošači plin plaćati između 2,80 i 3,30 kuna, ovisno o distributeru.

Današnji dogovor ne uključuje i velike potrošače, poput HEP-a i Petrokemije, koji su izravno priključeni na plinski transportni sustav, i njih tek čekaju pregovori s Inom.