VESELA SJEDNICA

Šuker pomiješao OIB-e članovima Vlade

08.01.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Kako je 1. siječnja na snagu stupio zakon o Osobnom identifikacijskom broju, ministar Šuker svečano je uručio OIB-e članovima Vlade, no tijekom uručivanja ih je pomiješao tako da su ministri dobili brojeve drugih članova Vlade.

Na prvoj sjednici Vlade u ovoj godini premijer Sanader svoju je pažnju posvetio uvođenju osobnog identifikacijskog broja i osiguranim sredstvima za isplate plaća i mirovina, piše SEEbiz.eu.

Predsjednik Vlade na samom je početku istaknuo kako je vlada osigurala sve preduvjete za isplatu mirovina i plaća

'Ono štu su neki govorili, da će s obzirom na krizu to doći u pitanje, nije problem. Novci su osigurani. Isplata plaća je već krenula, a sada kreću i mirovine', istaknuo je premijer.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako je ministarstvo financija osiguralo ukupno 5,586 milijardi kuna za isplatu plaća, mirovina i glavarina za liječnike. Od toga je iz državnog proračuna osigurano 3,5 milijardi kuna, dok je 2,1 milijardu kuna osigurano kratkoročnim kreditima kod centralne i poslovnih banaka.

'MUP je plaće dobio 5. siječnja, MORH dijelom 5., a dijelom 7. siječnja, a do 14. siječnja će svi dobiti plaće. Mirovine su krenule 7. siječnja putem pošte, a sutra će se najveći iznos uplatiti poslovnim bankama', rekao je ministar Šuker i tako opovrgnuo neke natpise u medijima koji su sugerirali da će plaće kasniti

Kako je 1. siječnja na snagu stupio zakon o Osobnom identifikacijskom broju, ministar Šuker svečano je uručio OIB-e članovima Vlade, no tijekom uručivanja ih je pomiješao tako da su ministri dobili brojeve drugih članova Vlade. Primjerice, ministar Kalmeta je tako dobio OIB ministra Bajsa i tako dalje. To je izazvalo kratkotrajnu zbunjenost ministara, koji su tako potvrdili strah građana da će njihove OIB-e netko moći zlorabiti.

Iako je ministar Šuker rekao kako je sustav takav da je nemoguće zlorabiti OIB jer je dostup podacima ograničen, ovakva situacija zorno pokazuje kako je pogreška lako moguća.

'Naravno da će proći određeno vrijeme dok se cijeli sustav uigra i zaživi i dok se sve neusklađenosti ne raščiste, ali odlučni smo u provođenju ovog zakona. Želim čestitati ministru Šukeru i svim ostalima koji su sudjelovali u ovom projektu, na dobro odrađenom poslu', rekao je Sanader.

'Sigurnost je zajamčena. Ako se i dođe do nečijeg OIB-a, sustav je tako uspostavljen da legalno ne može doći ni do čijih podataka. Naravno, nelegalan način uvijek postoji, ali to je druga priča', rekao je Sanader i dodao kako će uvođenje OIB-a prvi korak u borbi za transparentnost javnih financija i u borbi protiv korupcije. 'Država će dobiti potpune informacije o svakoj obitelji u Hrvatskoj, pa će doći i do neke uštede', dodao je.

Ministar Šuker dodao je kako će građani poštom od 12. siječnja početi primati omotnice sa OIB-om. Do sada je tiskano oko 800 tisuća omotnica, a do početka podjele biti će ih tiskano oko 1,2 milijuna. Do tada građani do svojih OIB-a mogu doći putem SMS-a, posebne web stranice ili u poreznoj upravi

'S obzirom na natpise, očito da nekim interesnim skupinama ne odgovara uvođenje OIB-a, pa su počeli sa dezinformacijama o njegovom uvođenju. Prije uvođenja smo se konzultirali sa stručnjacima u MUP-u , pravosuđu i stručnjacima za sigurnost. Ulazimo u jednu novu eru, jer će po prvi puta svi građani imati jedinstveni identifikacijski broj', rekao je Šuker.

Premijer Sanader ponovio je kako je u srijedu održao sastanak sa predstavnicima Ine i Plinacroa vezano uz stanje sa isporukom plina. Rekao je kako je danas stanje jednako te da Ina vodi pregovore o interventnom uvozu plina. Također, ovlastio je minstarstvo znanosti da do subote prati situaciju sa plinom i u skladu s tim odluči i obavijesti javnost hoće li nastava u školama početi u ponedjeljak

"Za sada nastava počinje normalno u ponedjeljak, ali ovisno o situaciji ministarstvo znanosti odučiti će u subotu", rekao je Sanader.