DANAS NASTAVAK PREGOVORA

Tvrtkama plin skuplji i do 80 posto

Bionic
Reading

Najviše se bune tvrtke koje se plinom opskrbljuju preko distributera, a koje su dosad koristili 'povlasticu' tarifnog kupca

'Dobili smo prijedlog novoga ugovora prema kojem bi nam ukupni trošak plina u odnosu na prošli kvartal trebao biti čak 74 posto veći. Potpuno smo šokirani i bojimo se da ćemo zbog toga izgubiti dosta posla i puno radnih mjesta', kaže Vlado Jerbić, predsjednik Uprave Belišća, jednog od plinskih potrošača u Hrvatskoj koji ima status povlaštenog kupca kojima se cijena plina od prošle godine obračunava na temelju formule koja ima više ulaznih parametara i mijenja se kvartalno.

Prema Jerbićevim riječima, to bi značilo da je nova cijena plina za ovu tvrtku u prvom kvartalu 2010. bila iznad dvije kune po prostornom metru, no se on ipak nada da će u pregovorima koje su hitno zatražili, postići da cijena ipak bude manja. Vladina dozvola Ini, odnosno tvrtki Prirodni plin da od Nove godine otpusti kočnicu na cijenama plina, unijela je priličan kaos u gospodarstvo, osobito zato što višu cijenu prati i promjena ugovora datirana s 15. siječnjem. To su korisnici iščitali kao 'uzmi ili ostavi' formu, nakon koje bi, ukoliko ne prihvate nove cijene, moglo uslijediti isključenje.

U Ini to negiraju i kažu da je riječ o tipskim ugovorima u kojima je morao biti definiran određeni rok, ali da do isključenja neće doći jer 'pregovori s kupcima još traju'. Zbog toga, doznaje se u Ini, nisu u mogućnosti niti komentirati proces koji je, već i zbog različitog statusa kupaca s obzirom na količine, ali i vrstu dobave, sam po sebi vrlo kompliciran. Naime, prijedloge novih ugovora dobile su još neke kompanije, koje poput Belišća, imaju status povlaštenog potrošača, ali oni ne žele komentirati poskupljenje, jer o novim cijenama još traju pregovori. Jedan dio povlaštenih potrošača poput Elke, Munje i Genere, pak, još uopće nije dobio prijedloge novih ugovora.

Međutim, najviše su negativnih reakcija izazvali prijedlozi novih ugovora, sa značajno višom cijenom koje su dobili gospodarski subjekti koji se plinom opskrbljuju preko distributera (oni nisu direktno priključeni na transportni sustav), a koji su dosad koristili 'povlasticu' tarifnog kupca i koja im je od Nove godine promijenjena. Naime, u Ini se neslužbeno doznaje da su odlukom o poskupljenju plina za 30 lipa, odnosno s 1,3 na 1,7 kuna po prostornom metru plina od 1. siječnja obuhvaćeni samo građani, ali ne i gospodarski subjekti koji na taj način dobivaju plin. Njima je od 1. siječnja cijena veća, ali piše Poslovni dnevnik, ne zna se o kolikom se poskupljenju radi, iako ono, navodno, u nekim slučajevima ide i do 80 posto. Premda je 15 kompanija ipak potpisalo nove ugovore, upravo je dio potrošača iz te kategorije najburnije reagirao na prijedlog novih cijena.

Zbog toga se danas u Ministarstvu gospodarstva organizira sastanak predstavnika Ministarstva, Ine i tvrtke Prirodni plin te distributera i potrošača. Stav je Ministarstva da plin mora postati tržišna kategorija, ali ne žele jednokratno, drastično poskupljenje. 'Smatramo da se može postići dogovor o određenom diskontu ili o postepenom dizanju cijena te da bi 1,7 kuna po prostornom metru mogla biti osnova za pregovore', stav je u Ministarstvu. Ina je, navodno, spremna na 'popuštanje', ali će pristup ovisiti od kupca do kupca.