ELITNI I PRAZNI

Fijasko šoping centra Cascade

11.01.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Šoping centar Cascade – Prebendarski vrtovi na zagrebačkom Kaptolu doživio je fijasko - zbog iznimno slabe posjećenosti kupaca zakupci ne žele otvarati dućane pa im menadžment centra raskida ugovore

Iako je menadžment centra Cascade – Prebendarski vrtovi malobrojnim trgovcima koji su otvorili vrata svojih lokala odobrio gratis razdoblje u kojem ne moraju plaćati najamninu, ostatku zakupaca se ni uz taj poticaj ne isplati otvarati već uređene lokale jer centar zjapi prazan. Zbog isteka roka u kojem moraju otvoriti lokale centar im raskida ugovore, a oni će, kako doznaje Business.hr, na sudu tražiti obeštećenje od centra koji ih je zavlačio s otvaranjem i prouzročio im milijunske gubitke

Menadžment šoping centra Cascade - Prebendarski vrtovi u elitnoj zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici raskinuo je ugovore s nekoliko zakupaca jer od otvorenja centra prije dva i pol mjeseca još nisu otvorili svoje dućane. Kako doznajemo, među njima su parfumerija Martimex i trgovina Furla.

No, to nisu jedini zakupci koji nisu otvorili svoja vrata u centru o kojem se pisalo kao o najluksuznijoj domaćoj šoping meki gdje će se moći naći probrani, elitni brendovi. Na internetskoj stranici Cascade među brendovima su još uvijek navedeni Martimex i Furla, ali i druge trgovine, iako ni njih zasad nema u centru. To su Algoritam, Vitamin bar, Zeis House, Renato Nucci, Shu Shu, La Senza, Paris lingerie, Anita moda, Thomas Sabo, kao i poslovnica RBA banke, koja, iako opremljena, zjapi prazna.

Oni drugi, koji su otvorili svoja vrata, popunjavaju jedva polovicu ukupnog prostora i, navodno, nisu zadovoljni prometom. Uprava centra, svjesna situacije, odobrila im je gratis razdoblje najamnine pa je zasad, prema neslužbenim informacijama, zakupci ni ne plaćaju, slično kao i u šoping centru Westgate.

Šoping centrom Cascade upravlja tvrtka Illuminatio koja zastupa investitora projekta, austrijsku banku Investkredit u sastavu Volksbank grupe.

Kako kažu upućeni, trgovcima se ne isplati otvarati dućane jer je centar poluprazan i slabo posjećen, a ionako su već u gubitku zbog toga što su u uređenje svojih lokala uložili još početkom 2009. godine jer je otvorenje centra prvo bilo najavljeno za proljeće, a onda je nekoliko puta odgađano da bi se centar otvorio tek krajem listopada. Zakupci su dobili objašnjenje da se otvaranje odgađa zbog tehničkih problema tj. da se čeka uporabna dozvola, dok je u medije sama Uprava centra plasirala informaciju da zakupci kasne s uređenjem lokala pa im žele dati još vremena.

No pravi je razlog, taj što su se pojedini zainteresirani trgovci zbog krize povukli prije potpisivanja ugovora i u Cascadi su se nadali da će im u međuvremenu naći zamjenu. Zato se trgovci koji su ostali vjerni centru požalili na loš menadžment koji im nije na vrijeme davao informacije.