HSS-OV PLAN ZA PODRAVKU

Podjela Podravke na pet tvrtki pa prodaja udjela

08.01.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Grupu Podravka rascjepkati na pet dioničkih društava, na burzi prodati 25-postotne udjele u svakome od njih i tako se domoći oko milijarde i pol kuna svježega kapitala za jaki investicijski ciklus – sadržaj je prezentacije 'Nova Podravka, pogled u budućnost', koju je sastavio HSS-ov član uprave koprivničke prehrambene kompanije Marin Pucar

Uza šefa uprave Miroslava Vitkovića, također HSS-ovca, jedini član uprave koji je preživio uhićenja nakon razotkrivanja 'operacije Spice', Pucar je tu prezentaciju sastavio još na početku 2008. godine kao direktor prodaje za hrvatsko tržište, nekoliko mjeseci prije nego što je ušao u upravu, piše Večernji list. Međutim, tvrdi kako je njegov plan i danas aktualan.

Marin Pucar u svojoj prezentaciji Nova Podravka također razrađuje ideju o udruživanju s Krašom i Franckom u konzorcij CRO food, i to u četiri faze. U prvoj bi se ujedinila prodaja i distribucija na hrvatskom i stranim tržištima, u drugoj bi kompanije ušle u zajedničke marketinške projekte, u trećoj bi nastalo stapanje proizvodnje, a u četvrtoj vlasničko povezivanje. Taj konačni korak počeo bi razmjenom po deset posto dionica, a završio konačnim vlasničkim spajanjem tako da Podravka preuzme Franck i Kraš

– Kad je riječ o mogućoj prodaji 24,99-postotnih udjela Podravkinih biznisa, valja napomenuti kako je to dijelom strategije razvitka Grupe Podravka koja će biti predstavljena novom vodstvu kompanije nakon Skupštine – izjavio je jučer.

Prema njegovoj procjeni, prodaja udjela u ključnim Podravkinim biznisima generirala bi četverostruko povećanje vrijednosti kompanije, na čak šest milijarda kuna, a nominalna bi vrijednost dionice sa 300 skočila na 1220 kuna.

Svježim kapitalom, zamislio je Pucar, Podravka bi kupila beogradski Centroproizvod – o čemu se već dulje vrijeme pregovara – i požarevački Bambi, ušla u strateški savez s Drogom Kolinskom te u nekoliko akvizicija u mesnoj industriji (Carnex, Improm).

U ovome trenutku za prodaju je spreman jedino Belupo, koji već jest dioničko društvo, a Pucar je njegovu vrijednost procijenio na onoliko koliko na burzi trenutačno vrijedi cijela Podravka – oko 1,5 milijarda kuna. HSS-ov član uprave predviđa ustroj još četiriju kompanija – Vegete d. d., vrijedne dvije milijarde kuna, Studene d. d., vrijedne 400 milijuna kuna, Danice d. d., vrijedne 600 milijuna kuna, i Podravka hrane d. d., vrijedne 1,6 milijarda kuna – i prodaju udjela u njima do konca iduće godine.