UPOZORENJE D&B-A

Sve više tvrtki kasni s plaćanjem

07.01.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Kreditni rejting Hrvatske za siječanj ostaje DB3d što Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom za ulaganja, objavila je bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u mjesečnoj publikaciji 'International Risk and Payment Review', a prenosi zagrebačka tvrtka Bonline

Prema podacima D&B-a, 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim tvrtkama kasni više od 30 dana od ugovorenih rokova, 64,2 posto obavlja se u dogovorenom roku, dok je 9,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja, a 2,7 posto plaćanja kasni više od 120 dana.

D&B prognozira da će plaćanje stranim tvrtkama i u narednom razdoblju biti problem za hrvatska poduzeća i to zbog kreditne krize, pritiska na tečaj i dugih okolnosti.

Ta svjetska bonitetna kuća predviđa da će nezaposlenost i smanjenje realnih plaća u 2010. godini nepovoljno utjecati na potrošnju kućanstava te da će ona ove godine u odnosu na prošlu pasti za 0,3 posto.

Raspoloživ dohodak kućanstava za potrošnju, navodi se u analizi, bit će smanjen i zbog nastojanja poduzeća za smanjenje troškova, nastavka razdoblja strogih uvjeta za odobravanje kredita kao i poreza koji su uvedeni zbog kontrole proračunskog deficita.

Izvozna poduzeća, očekuje D&B, trebala bi profitirati od predviđenog oporavka svjetske trgovine. D&B očekuje realni rast ukupnog hrvatskog izvoza (robe i usluge) u 2010. godini 0,8 posto, a vrijednost robnog izvoza za pet posto u odnosu na 2009.

Poput privatne potrošnje, analitičari D&B-a očekuju i nastavak pada investicija, proizvodnje i plaća. To će pak, dodaje se, rezultirati pritiskom na operativne prihode poduzeća, posebno nakon oporavka stranih tržišta, što će rezultirati rastom ulaznih troškova proizvodnje.

Unatoč tome, poslovna klima u zemlji poboljšava se zadnjih godina, a taj trend trebao bi se nastaviti kako napreduju pregovori o ulasku Hrvatske u EU, kaže se u analizi.

Dodaje se da je bankarski sektor stabilan unatoč recentnim globalnim turbulencijama u financijskom sektoru, ali da su kriteriji bankara za odobravanje kredita oštri pa je insolventnim poduzećima sve teže opstati. Podsjeća se i na nekoliko inicijativa Ministarstva pravosuđa za bolje funkcioniranje pravnog sustava.