56.000 DOLARA PO GLAVI

Australci najzaduženiji na svijetu

05.01.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Svaki odrasli Amerikanac duguje financijskim institucijama u prosjeku 44.000 američkih dolara, a Australac čak 56.000 dolara

Australija je zauzela neslavnu prvu poziciju na rang listi zemalja sa najvećom zaduženosti kućanstva, pri čemu je visina njihovih dugova premašila bruto domaći proizvod te zemlje, javljaju u utorak svjetske agencije.

Preračunato po glavi stanovnika, Australci su već preskočili i Sjedinjene Američke Države prema dugovanjima kućanstva, na temelju hipoteka na nekretnine, kreditne zaduženosti i korištenja kreditnih kartica, pokazali su podaci australske središnje banke.

Svaki odrasli Amerikanac duguje financijskim institucijama u prosjeku 44.000 američkih dolara, a Australac 56.000 dolara.

U vrijednosti tih dugova, pozajmice radi osiguravanja stambenog prostora predstavljaju čak 90 posto, a ostalo su dugovanja po osnovu drugih kredita i upotrebe kreditnih kartica.

Analitička tvrtka Fujitsu Consulting procjenjuje da se do 39 posto prihoda prosječne australske obitelji koristi za nadoknadu tih dugova, kao i za kamate i druge dažbine u vezi sa njima.

Očekuje se da će se od siječnja 2010. godine troškovi na te financijske pozajmice biti povećani, tako da će zaduženost otplatama kredita za australske obitelji biti još veća.

Središnja banka Australije je u prethodnim mjesecima tri puta za redom povećavala ključnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi 3,75 posto.