SPOR OKO ODŠTETA

Crnić zastupa Podravku protiv uhićenih menadžera

05.01.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka angažirala je odvjetnika Ivicu Crnića, bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, da je zastupa u mogućim sporovima protiv uhićenih menadžera – bivšeg šefa NO-a Darka Marinca, bivšeg šefa uprave Zdravka Šestaka i članova uprave Josipa Pavlovića i Saše Romca

Na vidiku su dva spora, piše Večernji list. Jedan bi mogao izbiti zbog još neriješena radno-pravnog statusa uhićenih u Podravki, a drugi zbog odštetnog zahtjeva kompanije. Prije mjesec dana Podravkin NO smijenio je uhićenu trojku iz uprave te im otkazao menadžerske ugovore s odredbama o otpremninama, a ponuđeni su im novi ugovori o radu koje su oni, pak, odbili. Prema izvorima iz Podravke, u tijeku su pregovori o sporazumnome raskidu ugovora.

Krunoslav Kunštić, jedan od Šestakovih branitelja, ustvrdio je da prijedlog sporazumnog raskida ugovora o radu još nisu dobili. – Očekujemo da Podravka otkaže ugovor o radu. O sporazumnom raskidu razgovarat ćemo kad vidimo prijedlog – kazao je.

Kunštić ne skriva želju uhićenih menadžera da što prije raskinu radni odnos u koprivničkoj kompaniji jer bi time nestao jedan od razloga zbog kojih su u pritvoru – opasnost od ponavljanja kaznenog djela za koje su osumnjičeni. Pritvor im istječe 21. siječnja, a već je najavljeno da će obrana tražiti da se ne produlji. I Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, i Miroslav Vitković, šef uprave, najavili su mogućnost da Podravka, pošto napokon ustanovi razmjere štete od “operacije Spice”, pokrene postupak utjerivanja naknade od menadžera.

Mogući su rizici procijenjeni na 310 milijuna kuna, no na konačnu brojku znatno će utjecati razrješenje pat-pozicije između Podravke i mađarske banke OTP, koja je blokirala 6,2 milijuna eura depozita kompanije, zaprijetivši da će zasad nepoznatoj strani prodati 10,64 posto dionica. OTP svojemu klijentu ne želi otkriti u kakvoj je vezi depoziti s tim dionicama. Idući korak znat će se nakon sjednice NO-a u ponedjeljak