KREĆU OTKAZI

U Fini utvrđen višak od 792 radnika

04.01.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Restrukturiranjem i reorganizacijom u Fini je utvrđen trenutni višak od 792 radnika, koji će se zbrinuti uz poticajne otpremnine. Kao glavni razlog viška zaposlenih u Fini navode gubitak monopola u obavljanju platnog prometa

Fina se našla u situaciji da je zbog smanjenja obujma posla potreban manji broj izvršitelja i restrukturiranje, ističe se u priopćenju. Kako bi se osigurao opstanak tvrtke, a višak radnika zbrinuo na najbolji mogući način, Uprava je pripremila jedinstven i sveobuhvatan program zbrinjavanja.

Zbrinjavanje uključuje poticajne otpremnine, informiranje o pravima radnika, premještanja na druga radna mjesta te pomoć pri pronalasku novog zaposlenja. Cijeli je program zbrinjavanja izrađen kroz dijalog sa sindikatom, koji je u proces bio uključen od početka izrade programa.

Polazište za utvrđivanje mjerila i kriterija kojima se utvrđuje prestanak potrebe za radom pojedinog radnika je Kolektivni ugovor u kojem se maksimalno vodilo računa o socijalnim kategorijama. Ukupan broj radnika koji će biti obuhvaćeni zbrinjavanjem je 792 (Regionalni centar Osijek: 136, Regionalni centar Rijeka: 131, Regionalni centar Split: 153, Regionalni centar Zagreb, uključujući i središnjicu: 372).

Prije realizacije programa zbrinjavanja, u Fini su bila zaposlena 4.372 radnika.

FINA je za program zbrinjavanja predvidjela sredstva u iznosu od oko 140 milijuna kuna, a smanjenje troškova kroz restrukturiranje i reorganizaciju bi u 2010. godini trebalo omogućiti pozitivno poslovanje.