DUBINSKO SNIMANJE

Danko Končar preuzima Mirnu?

31.12.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Danko Končar, poznatiji kao glavni kandidat za kupnju hrvatskih brodogradilišta, dubinski analizira rovinjsku Mirnu, tvrtku sa 130-godišnjom tradicijom. Prije Božića održana je glavna skupština Mirne za koju se vjeruje da je uvod u novo preslagivanje vlasništva, no nitko od novih članova Nadzornog odbora iz tvrtki Validus, Pluris i Nikomat nije to htio potvrditi

Tvornica Mirna nikada u svojoj dugogodišnjoj tradiciji nije bila u tako lošem stanju, odnosno nikada nije imala manje zaposlenika i manju proizvodnju, opterećenu brojnim problemima iz prijašnjih godina.

Ivana Nobilo-Cetinski, glasnogovornica Končareve tvrtke Kermas ulaganja, potvrdila je Večernjem listu da Končar provodi dubinsku analizu Mirne.

– Hoće li Končar u konačnici preuzeti Mirnu ovisi o dugovima na koje ćemo naći u njezinu poslovanju. U siječnju ćemo vjerojatno znati nešto više – rekla je Nobilo-Cetinski. Na pitanje odakle interes za Mirnu, koja, poput brodogradilišta, nema veze s poslovima s kojima se Končar prije bavio, objasnila nam je da Končar pokazuje volju za ulaganja gdje god misli da može napraviti dobar posao.

Potvrda Danka Končara da je zainteresiran za kupnju rovinjske Mirne vrlo je zanimljiva i u kontekstu raspetljavanja priče o sudbini varaždinske Fime Milana Hovata, ali i pokrivanja dijela štete koju je pretrpjela Podravka kreditirajući Fimine gubitke po margin callu Merrill Lyncha nakon pada vrijednosti dionica Podravke. Ljubo Jurčić je, podsjetimo, proučio kako su dionice Podravke bile zalog za kredit Fimi od 80 milijuna kuna te da će zahvaljujući tom zalogu Podravka pokušati minimalizirati štetu. Podsjetimo da je u hrvatskim medijima Danko Končar slovio kao čovjek kojega je tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec favorizirao kao kandidata, a nije tajna da je Polančec vezan i uz koprivničku Podravku.

Najveći je vlasnik Mirne Pluris (sljednik Fima grupe), koji drži 40 posto dionica, a najveći dioničar Plurisa Milan Horvat s udjelom od 30-ak posto. Pluris ima još dva nepoznata velika dioničara, a za jednog se nagađalo da je “najslavniji” tajkun iz ranih devedesetih Miroslav Kutle. Drugi po veličini dioničar Mirne je varaždinski Validus sa 20-postotnim udjelom.