UKRAJINA SLAVI

Rusi pristali na višu cijenu tranzita plina

29.12.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Ukrajinska državna elektroenergetska tvrtka Naftogaz u utorak je priopćila da je Rusija pristala na 30-postotno povećanje cijene tranzita za transport ruske nafte preko Ukrajine u Europu

Rusija je u ponedjeljak objavila da je prihvatila uvjete novog naftnog sporazuma s Ukrajinom, samo nekoliko sati nakon što je izazvala nervozu u Europi upozorenjem da bi se taj kontinent mogao suočiti s prekidom opskrbe zbog spora oko cijene tranzita između Moskve i Kijeva.

'Cijena je podignuta za 30 posto', kazao je glasnogovornik Naftogaza. 'Neće doći do izbijanja krize, sinoć smo potpisali sporazum'.

Naftogaz nije naveo koliku je točno cijenu Rusija pristala plaćati, no jedan je izvor blizak vladi za novinsku agenciju Reuters kazao da će cijena tranzita u 2010. iznositi 6,6 eura (9,5 dolara) po toni nafte kroz Ukrajinu, nasuprot cijeni od 7,8 dolara po toni u ovoj godini.

Prijelaz na izražavanje cijene u eurima također je jedan od ukrajinskih zahtjeva.

Isti izvor nadalje otkriva kako su Kijev i Moskva dogovorili ukupan obujam isporuka nafte, o kojoj između ostalih ovise i Slovačka, Češka i Mađarska, u visini 15 milijuna tona u idućoj godini.

Rusija je u 2008. preko Ukrajine isporučila 17,1 milijun tona nafte. Točne brojke za 2009. još nisu poznate.

Europa koja veći dio svojih potreba za naftom i plinom podmiruje uvozom iz Rusije pažljivo prati tijek sukoba između Rusije i njezinih susjeda nakon što je usred zime 2006. i 2009. došlo do prekida isporuka zbog spora između Rusije i Ukrajine oko cijena.