POKRIVANJE GUBITAKA

Orco smanjuje kapital Sunčanog Hvara

Bionic
Reading

Kako Sunčani Hvar još nije realizirao izdvajanje turističkog naselja Sirena i formiranje nove tvrtke koju bi prenijeli državi na temelju odluke Vlade, a što je trebao biti uvod i u ulazak novoga strateškog partnera i rješavanje financijskih teškoća tvrtke, za početak veljače sazvana je Skupština dioničara, na kojoj se predlaže smanjenje temeljnoga kapitala

Time bi se pokrio kumulirani gubitak od 1996. do kraja 2008. godine u visini od 335,5 milijuna kuna. Temeljni bi kapital sa 731 milijun bio smanjen na 219,3 milijuna kuna, s tim da bi razlika u odnosu na kumulirani gubitak od 176 milijuna kuna bila prenesena u pričuve tvrtke.

Nominalna vrijednost dionice sa 100 bi pala na 30 kuna. U pozivu za Skupštinu navodi se i prijedlog da Uprava uz suglasnost nadzornog odbora u roku od pet godina jednokratno ili u više navrata može povećati temeljni kapital za najviše 100 milijuna kuna, a u slučaju da se nove dionice izdaju javnom ponudom to ne može biti iznos niži od 30 kuna po dionici.

Izdavanje novih dionica provelo bi se uz isključenje prava prvenstva dioničara, a pravo na upis imali bi samo dioničari tvrtke. 'Zakon nas obvezuje na pokrivanje gubitaka, a ovo jedini način', pojašnjava Dragan Lazukić, član nadzornog odbora u ime većinskog dioničara Orco grupe. Najavljuje da će na Skupštini biti i prijedlog mjera restrukturiranja Sunčanog Hvara.

Nakon godinu i pol država, koja u Sunčanom Hvaru još ima više od 31 posto dionica, konačno će postaviti i svoja dva predstavnika u nadzorni odbor. Državu će zastupati splitski odvjetnik i predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja i glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal